Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η νίκη του Τραμπ και το στοίχημα της Ελλάδας

Είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι με τους Αμερικανούς.




Διαφορετικοί διότι είναι άλλα τα μεγέθη, πολλά προβλήματα δεν είναι τα ίδια, το πολιτικό σύστημα έχει εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά στις δύο χώρες.

Και σίγουρα οι εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι σόου σαν κι αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ομοιότητες που δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των λαών στην παγκοσμιοποίηση χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο, στην πολυπολιτισμικότητα που τρομάζει, στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης που «εκδικείται» το κατεστημένο και το παλαιό πολιτικό σύστημα με την «ξύλινη» γλώσσα που υπόσχεται, αλλά ποτέ δεν υλοποιεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηριστεί λαϊκιστής, ακραίος, ακροδεξιός, εξωφρενικά προκλητικός για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανοικτές κοινωνίες και οικονομίες. Είναι όμως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με τη βούληση του αμερικανικού λαού. Και αλλάζει ολοκληρωτικά τον τρόπο που πρέπει να δούμε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τις προκλήσεις των καιρών. Αλλωστε, πλησιάζουν οι εκλογές στη Γαλλία, όπου καραδοκεί η Μαρίν Λεπέν, στην Ιταλία όπου ο λαϊκισμός κυριαρχεί, στη Γερμανία με το ξενοφοβικό AfD να «απογειώνεται». Και μην ξεχνάμε το πρόσφατο Brexit, αλλά και το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα.

Η αντίδραση στην Ευρώπη είναι μουδιασμένη. Ομοίως και στην Ελλάδα επιχειρούν όλοι να πλεύσουν στα αχαρτογράφητα νερά της νέας αμερικανικής διπλωματίας. Ομως, αυτό που πρέπει να κάνει η Αθήνα δεν είναι πολιτικές αναλύσεις της νέας πραγματικότητας. Αλλά να βρει τρόπους ώστε τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν παντού να λυθούν και οι Ελληνες πολίτες να ξαναζήσουν σε ομαλές συνθήκες. Με δημοσιονομική πειθαρχία αλλά με στόχευση στην καλυτέρευση της ζωής του κόσμου, και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού χωρίς ακραία μέτρα.

Αλλιώς ο λαϊκισμός που έσπειρε ο Τραμπ στην Αμερική, είναι σίγουρο ότι θα βρει και εδώ πρόσφορο έδαφος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com