Σήμα κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα εκπέμπουν παράγοντες του κλάδου.
Χθες μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.) σε κοινή συνέντευξη απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση να παγώσει τη νέα αύξηση, προειδοποιώντας πως θα οδηγήσει στον δρόμο πάνω από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασθηκαν με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017 -την ένατη τα τελευταία 7 χρόνια- η χώρα θα αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στη φορολόγηση του καπνού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού η φορολογία θα φτάσει στο 90% της μέσης λιανικής τιμής από 84% που είναι σήμερα. «Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ' όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Μάλλιος, ενώ τόνισε ότι «με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας». Δυσμενείς επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τις οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια, με τον πρόεδρο της Πα.Δ.Ο.Α.Κ., Βασίλη Μελενεκλής να δηλώνει: «Ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού.
Πέρα από τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, η υπερφορολόγηση των καπνικών σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα δημόσια έσοδα κυρίως λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου. «Αντί να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα των 120 εκατ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα 'μαύρη τρύπα' που θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας», σημείωσε ο κ. Μάλλιος, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ΣΕΒ, ο οποίος στο εβδομαδιαίο δελτίο του επισημαίνει πως η εμπειρία από το 2010 δείχνει ότι η στρατηγική αυτή δεν θα αποδώσει. Σημείωνει ακόμη ότι το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009 παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής.