Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

"Pause" στον τουρισμό πατά ο κοροναϊός

Με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, εξελίσσεται η πορεία των προκρατήσεων για τη θερινή περίοδο, χωρίς όμως επί του παρόντος να γίνεται γνωστό το ποσοστό της υστέρησης, δεδομένου πως η εικόνα μεταβάλλεται διαρκώς.



Κατά το ρεπορτάζ επίσης, η μείωση των προκρατήσεων ξεκίνησε να διαπιστώνεται κατά την τελευταία εβδομάδα, πηγές όμως του υπουργείου Τουρισμού εξηγούν πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Σημειώνεται πως ο υψηλότερος όγκος των "early bookings” σημειώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς.

Η προσοχή επικεντρώνεται αφενός στην εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρώπη και ειδικότερα σε βασικές αγορές που αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων και αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφετέρου στο σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πτώσης των τουριστικών μεγεθών. Οι πληροφορίες λένε πως σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού σε ότι αφορά τη διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό. "Εάν υπάρχει πτώση του Τουρισμού θα την αντιμετωπίσουμε” υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα ακυρώσεων σε ελληνικούς προορισμούς, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Σαντορίνη λόγω και της διακοπής της πτήσης της Air China από το Πεκίνο.

Την ίδια ώρα έχει συσταθεί ομάδα κρίσης υπό την ομπρέλα του υπουργείου Τουρισμού, με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού. Επιπλέον έχει γίνει ενημέρωση στον ξενοδοχειακό κλάδο για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό, ενώ ακολουθούνται οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Σε αναμονή
Λόγω κοροναϊού, αυτή τη στιγμή θεωρείται δύσκολο από τους τουριστικούς φορείς να υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία της φετινής σεζόν. Ούτε όμως κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής έκθεσης στο Βερολίνο που ξενικά στις 4 Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, καλύτερες εκτιμήσεις θα περιμένουμε γύρω στον Απρίλιο, σε συνάρτηση με την εξάπλωση του κοροναϊού. Το Καθολικό Πάσχα (στις 12 Απριλίου) και το Ορθόδοξο (19 Απριλίου) σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το κατά πόσο η ταξιδιωτική "συμπεριφορά” έχει επανέλθει.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com