Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Οι φοροαπάτες που επέβαλαν διασύνδεση ταμειακών με Taxis

Στο μέτρο της διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών στην αγορά με τον κεντρικό υπολογιστή του taxis προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.



 Πρόκειται για ένα μέτρο που γεννήθηκε από την ανάγκη να αντιμετωπισθούν όλες οι μεθοδεύσεις και απάτες που χρησιμοποιούν επιτήδειοι προκειμένου να κλέβουν φόρους ακόμη και όταν εκδίδουν κανονικά αποδείξεις από την ταμειακή της επιχείρησής τους.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν πολλάκις εκπλαγεί από την "ευρηματικότητα" και το θράσος όσων θέλουν να εμφανίζονται νομότυποι αλλά να μην πληρώνουν φόρους τους οποίους εισπράττουν και πρέπει να αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο.

Ταμειακές μηχανές που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ, ειδικό λογισμικό "φάντασμα" που σβήνει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, ταμειακές που έχουν διαγραφεί, αφού ανήκαν στο παρελθόν σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει, είναι μερικές από τις "ευρεσιτεχνίες" που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια.

Μαζική έκδοση αποδείξεων
Μια ιστορία ευρεσιτεχνίας στη φορολογική κομπίνα εντοπίσθηκετο καλοκαίρι του 2018 στη Μύκονο. Σε πολύ γνωστό παραλιακό μπαρ-ρέστοραν οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως πελάτες. Έμειναν για περισσότερες από δυο ώρες στις ξαπλώστρες και παρακολούθησαν ότι σε ό,τι σερβιριζόταν δεν υπήρχε απόδειξη. Όταν αποκάλυψαν στους υπεύθυνους την ιδιότητά τους διαπίστωσαν ότι μέσα σε λίγα λεπτά στον εκτυπωτή του φορολογικού μηχανισμού εκτυπώθηκαν εκατοντάδες αποδείξεις.

Οι αποδείξεις μάλιστα εμφάνιζαν διαφορετική ώρα έκδοσης, ακόμη και μερικές ώρες νωρίτερα! Έτσι η επιχείρηση εμφανιζόταν να έχει εκδώσει όλες τις αποδείξεις. Μόνο που οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι γινόταν χρήση του λεγόμενου "μπουτόν πανικού". Το κουμπί αυτό πατιόταν από τους υπεύθυνους της επιχείρησης όταν εμφανίζονταν ελεγκτές και έτσι εκδίδονταν μαζικά οι αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί. Αν δεν εμφανίζονταν ελεγκτές, οι επιτήδειοι επέλεγαν πόση αξία αποδείξεων να εκδώσουν στο τέλος της ημέρας.

Από πρώην σουβλατζίδικο
Το καλοκαίρι του 2018 οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησαν έλεγχο στο Γαϊδουρονήσι και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν στο νησάκι διέθετε τουλάχιστον τρεις ταμειακές μηχανές. Οι ελεγκτές προσποιήθηκαν τους πελάτες και διαπίστωσαν ότι σε κάθε συναλλαγή οι αποδείξεις εκδίδονταν κανονικά από τις ταμειακές μηχανές. Στη συνέχεια οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς τις ταμειακές μηχανές.

Σε αυτό το αίτημα οι υπεύθυνοι δυσφόρησαν, κάτι που έβαλε σε υποψία τους ελεγκτές. Χρησιμοποιώντας μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και ελέγχοντας τους κωδικούς που εμφανίζονταν στις αποδείξεις που είχαν εκδοθεί διαπίστωσαν ότι οι ταμειακές αυτές δεν υπήρχαν! Τι σημαίνει δεν υπήρχαν; Οι ταμειακές μηχανές εμφανίζονταν να ανήκουν σε σουβλατζίδικο που λειτουργούσε πριν από χρόνια στην Αττική και είχε κλείσει. Οι ταμειακές μηχανές είχαν διαγραφεί αλλά η επιχείρηση στο Γαϊδουρονήσι τις χρησιμοποιούσε κανονικά εκδίδοντας αποδείξεις που δεν είχαν κανένα αντίκρισμα. Έτσι, η επιχείρηση "τσέπωνε" όλον τον ΦΠΑ που εισέπραττε και δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.

Διαγραφή αποδείξεων
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν πρόσφατα στην εξάρθρωση κυκλώματος το οποίο εγκαθιστούσε λογισμικό-φάντασμα σε ταμειακές μηχανές. Πώς λειτουργούσε το λογισμικό; Από την ταμειακή μηχανή εκδίδονταν κανονικά οι αποδείξεις. Ωστόσο, στο τέλος κάθε ημέρας οι επιτήδειοι έμπαιναν με το ειδικό λογισμικό στη μνήμη της ταμειακής μηχανής και διέγραφαν το μεγαλύτερο μέρος των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί.

Για παράδειγμα, είχαν εκδοθεί αποδείξεις αξίας χιλίων ευρώ αλλά τελικά διαγράφονταν τα 800 ευρώ και η επιχείρηση εμφανιζόταν ότι είχε εκδώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 200 ευρώ. Το όλο σύστημα χειριζόταν κεντρικά παράνομη εταιρεία πληροφορικής που χρέωνε τους "πελάτες" της βάσει του ημερήσιου τζίρου της.

Ανά λεπτό μετάδοση
Οι ταμειακές μηχανές προβλέπεται να συνδεθούν με το taxisnet το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου και θα μεταδίδουν ακόμη και ανά λεπτό της ώρας τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν στο taxis. Στη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι όλες οι ταμειακές μηχανές και φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί προκειμένου να συνδέονται με το taxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειμένου κάθε εκδιδόμενη απόδειξη να φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα, αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης. Στην απόφαση ορίζονται παράλληλα και τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το taxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται. Τα χρονικά διαστήματα θα μπορούν να είναι:

-Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.

-Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.

-Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.

-Όταν εκδίδεται Ζ (συγκεντρωτική).Η περίοδος επικοινωνίας (και ως εκ τούτου και η συχνότητα επικοινωνίας) μπορεί να αλλάζει κεντρικά ώστε να είναι διαφορετική για κάθε ταμειακή μηχανή.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis θα προσφέρει πλήρη παρακολούθηση και καταχώρηση των εκδιδόμενων αποδείξεων κεντρικά. Με την παρακολούθηση και καταχώρηση των εκδιδόμενων αποδείξεων θα εντοπίζεται "συμπεριφορά" που παραπέμπει σε φοροδιαφυγή, όπως η "σίγαση" της ταμειακής μηχανής σε ώρες και ημέρες αιχμής και επαλήθευση ύπαρξης νόμιμης ταμειακής.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com