Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Οι δυο κινήσεις φορο-ανακούφισης συνταξιούχων

Σε θεραπεία του ζητήματος των αναδρομικών φόρων που κλήθηκαν στις αρχές του έτους να πληρώσουν περισσότεροι από 70.000 συνταξιούχοι προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. 



Μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων αλλά και των φοροτεχνικών που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος των ενστάσεων και αιτημάτων διόρθωσης των ποσών, το οικονομικό επιτελείο έχει δρομολογήσει ήδη δύο κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η πρώτη κίνηση νομοθετικά έχει ήδη ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα την έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι. Είναι η παροχή της δυνατότητας να καταβάλλουν τα αναδρομικά ποσά φόρων σε έως και 48 δόσεις. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση των 24 ή 48 δόσεων.

Με βάση όσα ορίζονται στη απόφαση, αναδρομικά ποσά φόρων που έχουν προκύψει για τους φορολογούμενους από εκκαθάριση η οποία έγινε από τα στοιχεία που διέθετε η φορολογική διοίκηση θεωρούνται έκτακτες φορολογικές οφειλές και μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τις 24 έως 48 δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο taxisnet.

Διόρθωση αναδρομικών
Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπει τον επιμερισμό του εισοδήματος στο έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν με επανεκκαθάριση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2019 η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων περίπου 72.000 συνταξιούχων για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013, χρήση η οποία παραγραφόταν στο τέλος του 2019. Τα αναδρομικά αφορούσαν κυρίως ποσά από την ημερομηνία συνταξιοδότησης έως και την απονομή της σύνταξης.

Σε πολλές περιπτώσεις όλο το ποσό των αναδρομικών προστέθηκε στο εισόδημα του 2013 προκαλώντας μεγάλες επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνταξιούχοι που είχαν δηλώσει τα σχετικά ποσά κλήθηκαν να πληρώσουν εκ νέου φόρο για αυτά.

Με τη νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και δεν θα αναγκαστούν οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Παράλληλα, θα πληρώσουν και τον φόρο που πραγματικά τους αναλογεί από τα αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com