Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κομισιόν: Στο 1,1 δισ. ευρώ το κόστος των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις έως το 2024

Στο 1,1 δισ. ευρώ για την επόμενη 5ετία θα ανέλθει το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή. 



Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η δαπάνη αυτή θα οδηγήσει σε αντίστοιχο περίπου έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει με πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του.

Αναλυτικά, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως "το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων'' (σ.σ. τον Ιούνιο 2016 βάσει του ν. Κατρούγκαλου) και γι' αυτό ''οι αρχές σχεδιάζουν να επαναφέρουν'' τις συντάξεις αυτές στο επίπεδο που ήταν προ της εν λόγω μείωσης. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως ''το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 290 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς και σε 72 εκατ. ευρώ για τις αναδρομικές πληρωμές για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019
μέτρο''.

Η παρέμβαση αυτή ''θα οδηγήσει σε ένα γενικό έλλειμμα του συστήματος επικουρικών συντάξεων περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024, την οποία οι αρχές σκοπεύουν να καλύψουν μέσω της πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του ΕΤΕΑΕΠ”.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com