Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Επιχείρηση αντιμετώπισης του παρεμπορίου από το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Έως τον Μάρτιο θα υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης. 



Οι αλλαγές που προωθούνται κρίνονται επιβεβλημένες για την αντιμετώπιση του φαινομένου που στοιχίζει στην εθνική οικονομία περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ - σ.σ. σε αυτό το ποσό δεν προσμετρούνται τα προϊόντα παρεμπορίου από τα ποτά, τα καπνικά και τα πετρελαιοειδή.

Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει ότι δεν υπάρχει άβατο στη μάχη κατά του παρεμπορίου. Σημείωσε δε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε όλη χώρα και στις πύλες εισόδου ενώ πρόσθεσε ότι δεν πέφτουν στο κενό οι καταγγελίες καθώς αποστέλλονται συνεργεία ελέγχου σε όποιο σημείο χρειαστεί.

Για τα αγροτικά προϊόντα είπε πως είναι σύνθετο θέμα και ότι σχεδιάζεται να συσταθούν συνεργεία που θα ελέγχουν την προέλευση των προϊόντων ενώ για το ύψος και την είσπραξη των προστίμων παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το χρονικό διάσημα Αύγουστος 2019 - Φεβρουάριος 2020, πραγματοποιήθηκαν 9.053 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 197% σε σχέση με τους 3.052 του διαστήματος Αυγούστου 2018 - Φεβρουαρίου 2019.

Οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανήλθαν στις 1.338 έναντι 542 (αύξηση 147%), το ύψος των προστίμων στα 842.700 ευρώ, έναντι 390.584 ευρώ (αύξηση 116%) ενώ τα κατασχεθέντα τεμάχια ανήλθαν στα 134.782 έναντι 17.912 (αύξηση 653%).

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Πάνος Σταμπουλίδης σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου,  πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στον Ελαιώνα Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρηση κατασχέθηκαν:
-          6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων
-          2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης
-   1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεϊνες, συμπληρώματα διατροφής).
-          26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών
-          60 τεμάχια συσκευασίες καπνού.

Στους ελέγχους, επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.200 ευρώ και συνελήφθησαν 15 άτομα.

Ο κ. Σταμπολίδης υπογράμμισε ότι έχει αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.

Όπως είπε "φέτος επιχειρούμε και πέρα από τα αστικά κέντρα κυρίως στις πύλες εισόδου γιαυτό θα συσταθούν κοινά κλιμάκια ελέγχου και στις κάθετες οδούς της Εγνατίας θα υπάρχουν μόνιμα σημεία. Ένα σημείο ελέγχου θα βρίσκεται κοντά στα σύνορα Νυμφαίου και ένα κοντά στη Δράμα, ενώ έντονη θα γίνει η ελεγκτική παρουσία και στα λιμάνια".

Πρόσθεσε δε ότι όλες οι καταγγελίες εξετάζονται, όπως έγινε ήδη σε ελέγχους για την ελληνοποίηση πατάτας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com