Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μειώσεις φόρων: Τα κρίσιμα ορόσημα των επόμενων 30 ημερών

Για ένα θερμό 30ήμερο διαβουλεύσεων, συναντήσεων, αποφάσεων και ανακοινώσεων προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να προωθήσει την επιδίωξη του για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και εισφορών (σ.σ. με αρχή από τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης), αλλά και σε αύξηση των επενδύσεων.



Μία ευκαιρία για ζυμώσεις δίδεται σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup, το οποίο όμως δεν έχει στην ατζέντα του θέμα "Ελλάδα".

EWG και έκθεση Κομισιόν
Έτσι, ως η πιο σημαντική ημερομηνία προσδιορίζεται από διαπραγματευτικές πηγές η επόμενη σύνοδος του Euroworking Group. Λαμβάνει χώρα στις 5 Μαρτίου και θα προετοιμάσει το Eurogroup του επόμενου μήνα (16/3), στο οποίο θα επικυρωθεί πολιτικά η 5η αξιολόγηση, καθώς και γενικότερα η πορεία των οικονομιών της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αναμένεται κατά συνέπεια να τεθεί επί τάπητος η - θετική όπως όλα δείχνουν - αποτίμηση των θεσμών για την ελληνική οικονομία που θα ανακοινωθεί την επόμενη Τετάρτη. Έχει ήδη προαναγγελθεί ότι αποτελεί το "εισιτήριο" για τις πολιτικές επιδιώξεις της Αθήνας.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι τα μεγάλα θέματα (π.χ. αλλαγή χρήσης κερδών ομολόγων) θα συζητηθούν τον Ιούνιο με την επόμενη αξιολόγηση (του Ιουνίου), αλλά υπάρχουν επί μέρους αιτήματα τα οποία προωθούνται (π.χ. κονδύλια μεταναστευτικού, χρήση υπερπλεονάσματος) και μένει να φανεί εάν θα "ωριμάσουν" αρκετά ώστε να υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Τα δύο φόρουμ και το ΑΕΠ
Τα καλά νέα από την αγορά ομολόγων, η πρόοδος στο κυβερνητικό έργο, αλλά και μία σειρά από άλλες κινήσεις, ανακοινώσεις και επαφές θα συνδράμουν στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί.

Ο λόγος για την άρση των περιορισμών της ΕΚΤ για τοποθετήσεις τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, για τα δύο σημαντικά φόρουμ στους Δελφούς και στο Βερολίνο, αλλά και για την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη του συνόλου του 2019.

•      Στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο (9/3) αλλά και στο συνέδριο των Δελφών (5-8/3), δίδεται μία ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις. Παράλληλα, ταξίδι στο Βερολίνο έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
•    Ενδιαμέσως το "σερί" καλών ειδήσεων θα συνεχιστεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με προαναγγελία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, θα άρει το πλαφόν στους περιορισμούς που έχει θέσει από το 2015 σε ελληνικές τράπεζες αναφορικά με το δικαίωμά τους να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα.
•     Στις 6 Μαρτίου έχει προγραμματίσει η ΕΛΣΤΑΤ τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του 2019. Θα επιβεβαιωθεί αν θα ισχύσουν οι προβλέψεις της Επιτροπής που πλέον εκτιμά ότι η ανάπτυξη ήταν ταχύτερη και από αυτή την οποία προέβλεπε η κυβέρνηση (2,2% το 2019 έναντι 2% πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό), ώστε να στηριχθεί η ελληνική θέση για αλλαγή προβλέψεων στην καμπύλη βιωσιμότητας χρέους.

Η σημερινή σύνοδος του Eurogroup
Αυτή τη φορά πάντως η σύνοδος του Eurogroup δεν έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των συνεδριάσεων.

Στις συνεδριάσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και τη στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com