Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Κονδύλι €100 εκατ. για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν με απόφαση του κράτους

Αποζημίωση "ειδικού σκοπού" για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους με απόφαση του κράτους αποφάσισε η κυβέρνηση.



Οι πηγές σημειώνουν ότι το συνολικό κονδύλι που έχει διασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για αυτόν τον λόγο ανέρχεται συνολικά σε 100 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα υπάρξει μια ενιαία εφάπαξ καταβολή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ως παράδειγμα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Με άλλα λόγια, την επιχορήγηση αυτή θα λάβουν οι εργαζόμενοι και όχι οι ίδιες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση "ειδικού σκοπού" δεν σχετίζεται με σενάρια που διέρρευσαν χθες περί καταβολής επιδόματος ύψους 718 ευρώ ανά εργαζόμενο ούτε επίσης με ενδεχόμενη πρόωρη (τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο) καταβολή των επιδομάτων ανεργίας (ΟΑΕΔ) τα οποία δικαιούνται ανεργίας που δικαιούνται οι καθηγητές των φροντιστηρίων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι το "κονδύλι" των 100 εκατ. ευρώ είναι εκείνο το οποίο έχει εξ αρχής διαθέσιμο η κυβέρνηση για την προαναφερθείσα παρέμβαση χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο αν αφορά διάστημα ενός η περισσότερων μηνών.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν μετά από σύσκεψη που είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) με βασικό αντικείμενο τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη ειδικά των εργαζομένων.

Άδεια ειδικού σκοπού
Όπως ανακοίνωσε και νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η κυβέρνηση εκδίδειΠράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

- Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

- Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

- Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει στην πρώτη γραμμή προσλήψεις στον τομέα της Υγείας. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες 200, ενώ στόχος είναι αυτές να φτάσουν τις 2.000.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com