Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Σταϊκούρας: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ, οφειλών σε εφορίες και εισφορών για 4 μήνες

Την αναστολή της καταβολής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών σε εφορίες και εισφορών για 4 μήνες για εταιρείες που παραμένουν κλειστές για πάνω από 10 ημέρες λόγω των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά του κοροναϊού εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Προανήγγειλε σε λίγες ημέρες νέο πακέτο μέτρων σε συνεννόηση με τους θεσμούς.



Τα μέτρα είναι τα εξής:

- Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.

- Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτήν τη στιγμή, το μέτρο αφορά δηλαδή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις νόμους που δέχθηκαν πλήγμα λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν - δηλαδή τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Ωστόσο, το μέτρο θα προβλέπει επέκταση της στήριξης ανάλογα με το αν θα υπάρξουν επόμενες απαγορεύσεις σε άλλες περιοχές και κλάδους.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε σήμερα πως οι πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας  θα πρέπει  να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Λίγη ώρα πιο πριν, ανάλογο αίτημα  εξέφρασε και προς τον επικεφαλής του ESM, αναφερόμενος επιπλέον και σε εξαίρεση δαπανών λόγω μεταναστευτικού.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν επιχειρεί να καταστεί εφικτή στη σύνοδο του Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας μία απόφαση για δημοσιονομική στήριξή ανά την ΕΕ.

Τα 4 πεδία δράσης
Στο πλαίσιο της κοινής ενημέρωσης από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη πρώτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού ο ΥΠΟΙΚ  ανέλυσε τις επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία. Μίλησε για πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις επιπτώσεις στην οικονομία.

Εξήγγειλε παρεμβάσεις σε 4 τομείς:

1.  Ενημέρωσης, με αποστολή μηνυμάτων μέσω της ΑΑΔΕ αλλά και πρόσθετων δράσεων για τη μείωση της επαφής τους με τις δημόσιες αρχές.

2.  Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος υγείας με έκτακτες δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας, φάρμακα, καθαριότητα φύλαξη, ΜΕΘ κλπ). Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ από το ΓΛΚ ο σχετικός προϋπολογισμός.

3.  Πρωτοβουλίες από κοινού με τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. Μέσω τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομίας. Ο ΥΠΟΙΚ εξήγγειλε πως για 4 μήνες αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ σε κλάδους και περιοχές που διακόπτεται η λειτουργία της επιχείρησης για πάνω από  10 ημέρες.

4.   Πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για ανάληψη δράσης. Μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup της άλλης εβδομάδας θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Πρέπει να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο της Ε.Ε. με την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε. Προανήγγειλε πως η  2η δέσμη παρεμβάσεων θα κατατεθεί σε αυτό το πλαίσιο ευελιξίας στα αρμόδια όργανα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι ανακοινώσεις Βρούτση
Τη δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των εργοδοτών και εργαζομένων για πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Είπε επίσης πως πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη όταν ο εργαζόμενος θα πρέπει να απουσιάζει από την εργασία του, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω κλειστού σχολείου του παιδιού του. Για την καταβολή του μισθού του ανάφερε πως το θέμα αυτό θα έχει λυθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Ως δεύτερο μέτρο παρέμβασης ανέφερε τη δυνατότητα να γίνεται η εργασία εξ αποστάσεως. Το τρίτο μέτρο είναι αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες για τις εταιρείες που έχουν  κλείσει τουλάχιστον δέκα μέρες λόγω αναγκαστικών μέτρων (που εξήγγειλε το ΥΠΟΙΚ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com