Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων λόγω Κοροναϊού μέσα στον Μάρτιο

Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η επόμενη δέσμη μέτρων που θα καλύψει και επιχειρήσεις που έχει πληγεί σημαντικά ο τζίρος τους αλλά δεν έχουν κλείσει, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Εξηγούν πως πρόκειται για μέτρα πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν και αφορούν σε εταιρείες που παραμένουν κλειστές για τουλάχιστο 10 ημέρες.



Η νέα δέσμη θα αφορά για παράδειγμα εστιατόρια σε περιοχή με κρούσματα που δέχθηκαν πλήγμα το οποίο αποδεικνύεται με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης που "στήνεται" και δείχνει πτώση τζίρου. Θα μπορούν αυτές οι εταιρείες να κάνουν χρήση και των μέτρων που σήμερα ανακοινώθηκαν, αλλά και άλλων εργαλείων που σχεδιάζονται.

"Οι οποίες πρωτοβουλίες έχουν εθνικά, και όχι τοπικά χαρακτηριστικά", αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Αναφέρονται σε παρέμβαση σε κλάδους και περιοχές.

Προηγουμένως θα πρέπει το ΥΠΟΙΚ να μετρήσει -μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και με άλλα μέτρα- τι συμβαίνει ανά κλάδο για να επιλεγούν οι παρεμβάσεις. 

Τα πρώτα νέα μέτρα που θα έρθουν σε ευρύτερους κλάδους θα είναι αναστολές καταβολής φόρων-εισφορών. Παράλληλα με το υπουργείο  Εργασίας παρακολουθείται το μέτρο στήριξης του εργατικού κόστους από πιθανές απώλειες.

Το πρώτο πακέτο
Σημειώνεται πως με ΠΝΠ προωθούνται προς το παρόν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από  τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα:

- Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- Αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες για τις εταιρείες που έχουν  κλείσει τουλάχιστον δέκα μέρες λόγω αναγκαστικών μέτρων

- Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτήν τη στιγμή, το μέτρο αφορά δηλαδή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις νόμους που δέχθηκαν πλήγμα λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν - δηλαδή τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Ωστόσο, το μέτρο θα προβλέπει επέκταση της στήριξης ανάλογα με το αν θα υπάρξουν επόμενες απαγορεύσεις σε άλλες περιοχές και κλάδους.

Δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των εργοδοτών και εργαζομένων για πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Είπε επίσης πως πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη όταν ο εργαζόμενος θα πρέπει να απουσιάζει από την εργασία του, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω κλειστού σχολείου του παιδιού του. Για την καταβολή του μισθού του, ανέφερε πως το θέμα αυτό θα έχει λυθεί έως το τέλος Μαρτίου. Ως δεύτερο μέτρο παρέμβασης ανέφερε τη δυνατότητα να γίνεται η εργασία εξ αποστάσεως.

Τα επόμενα βήματα συνδέονται με τις αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ της επόμενης εβδομάδος. Σημειώνεται πως η Κομισιόν επιχειρεί να καταστεί εφικτή στη σύνοδο του Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας μία απόφαση για δημοσιονομική στήριξή ανά την ΕΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com