Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Σε ετοιμότητα για τον κοροναϊό οι μεγάλες επιχειρήσεις

Μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Ήδη το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ομίλων έχουν ακυρώσει όλα τα εταιρικά ταξίδια και τις συμμετοχές σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ υπάρχουν έτοιμα πλάνα απομακρυσμένης εργασίας που θα τεθούν σε πλήρη ισχύ στην περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.



Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως παροχής υπηρεσιών, σχεδιάζουν ήδη προγράμματα τηλεργασίας για όσες θέσεις εργασίας υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα αρχικά πλάνα προβλέπουν, ανάλογα την εταιρεία, την απομακρυσμένη εργασία σε ένα ποσοστό 20% με 25% των εργαζομένων, ποσοστό που θα αυξηθεί στην περίπτωση που απαιτηθεί λόγω των συνθηκών. Ήδη σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με προβλήματα υγείας κλπ) που εδώ και μέρες εργάζονται από το σπίτι.

Ειδικά μέτρα στις τράπεζες
Ειδικά μέτρα προστασίας λαμβάνουν οι τράπεζες. Έχουν εκπονηθεί σχέδια για χιλιάδες εργαζόμενους στα γραφεία, οι οποίοι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα δουλεύουν από την κατοικία τους αξιοποιώντας εφαρμογές τηλεργασίας. Για τα τραπεζικά καταστήματα, ο σχεδιασμός αφορά κυρίως την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό συστημικής τράπεζας σε όποιο κατάστημα εμφανίζεται κρούσμα κοροναϊού θα κλείνει για μια ημέρα προκειμένου να απολυμανθεί και θα ανοίγει την επόμενη με διαφορετικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και άλλες τράπεζες αλλά και αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στις παραγωγικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες – βιοτεχνίες κλπ). Εκεί, δεδομένου πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικές τηλεργασίας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να μην έρχεται όλο το προσωπικό σε άμεση επαφή. Παράλληλα, έχουν ενταθεί τα μέτρα πρόληψης με συχνούς καθαρισμούς των χώρων στα εργοστάσια και την χρήση ατομικών μέτρων προστασίας. Πρόκληση αποτελούν, σύμφωνα με ειδικούς Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, οι πιο μικρές επιχειρήσεις λιανικής που ούτε μπορούν να κλείσουν, ούτε να αντικαταστήσουν εύκολα εργαζομένους.

Ακολουθούν τα μέτρα της κυβέρνησης
"Εκτός από τον καλό καθημερινό καθαρισμό και αερισμό των χωρών εργασίας που είναι απαραίτητος για την αποφυγή μετάδοσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός", σημειώνει ειδικό ιατρός εργασίας. "Αυτό σημαίνει πως μια εταιρική συνάντησή μια εκπαίδευση μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης", εξηγεί.

Στελέχη επιφορτισμένα με την τήρηση των κανονισμών Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, αναφέρουν στο Capital.gr πως οι επιχειρήσεις παρακολουθούν τις κινήσεις της πολιτείας και ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία τον σχεδιασμό τους, ειδικά σε περιοχές όπου έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση να ληφθούν έκτακτα προληπτικά μέτρα.

Την λήψη επιπλέον μέτρων προτείνουν στις επιχειρήσεις – μέλη τους και οι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ. "Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εθελοντικά προληπτικά μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των φορέων.

Ειδική μέριμνα απαιτείται και σε περιοχές όπου κλείνουν σχολεία, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε εργαζόμενους με παιδιά. "Προτρέπουμε τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές (σ.σ. που έχουν ληφθεί μέτρα) να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, αλλά και για τη διευκόλυνση αδειών εφόσον υπάρχουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ”, σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com