Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Σταϊκούρας: Αίτημα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων

Οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό θα κρατήσουν περισσότερο αλλά θα είναι παροδικές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.



 Αναφερόμενος στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μίλησε για μία πτώση  συγχρονισμένη με αυτές των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε., γιατί πολύ απλά οι καταθέτες στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια.

Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε επίσης για μια κρίση που θα έχει το σχήμα "U" και όχι "V", δηλαδή μεγαλύτερης διάρκειας αλλά με ορατό ορίζοντα λήξης. Καμία χώρα του κόσμου και κανένας διεθνής οίκος δεν ξέρουν, δεν έχουν απόλυτη εικόνα για το εύρος της κρίσης, είπε. Αυτό που κάνουν, εξήγησε, είναι εκτιμήσεις και εναλλακτικά σενάρια, από πιο ήπια έως πιο δύσκολα.

Σκοπός είναι, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Καταρχήν για την παροχή στήριξης στο σύστημα υγείας και εν συνεχεία "έγκαιρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία".

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, εντάσσεται και η συζήτηση στο Eurogroup. Επανέλαβε πως έθεσε ο ίδιος, όπως και άλλοι ομόλογοί του, το αίτημα εξαίρεσης συγκεκριμένων δαπανών από την προσμέτρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα, την πραγματική οικονομία, με την εργασία και με συγκεκριμένες δαπάνες στήριξης. Θα ανακοινωθούν, είπε, την "κατάλληλη χρονική στιγμή". Επεσήμανε πως ακόμη και στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση "για παράδειγμα στον τουρισμό ή στην αεροπλοΐα, γίνονται απλά εκτιμήσεις".

Συνπλήρωσε, ακόμγ, πως το πρώτο κύμα μέτρων συνδέεται με τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, όπως για παράδειγμα από το κλείσιμο κινηματογράφων. Σε επόμενη φάση θα αποφασιστούν ευρύτερες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα κοινοτικά όργανα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com