Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Επιδρομή σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρικών και φαρμακεία

Διπλασιασμός των επισκέψεων και υπερτριπλασιασμός της μέσης απόδειξης καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ, από την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες. 



Όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, πρόβλημα με την επάρκεια των προϊόντων και δη σε κωδικούς όπως είναι τα αντισηπτικά, αλλά καθυστέρηση στην τροφοδοσία λόγω της σημαντικής αύξησης της ζήτησης. Αρκετές αλυσίδες έχουν φροντίσει να ξεκινήσουν συνεργασία και με άλλους προμηθευτές προκειμένου να έχουν εναλλακτικές σε προϊόντα που υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.

Προμηθευτές από τον κλάδο των αντισηπτικών και των προϊόντων προσωπικής υγιεινής ανέφεραν πως δεν προλαβαίνουν να παράγουν για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες. Με πηγές από την εταιρεία Septona να σημειώνουν ότι η εταιρεία η οποία εξάγει το 70% της παραγωγής της έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αύξησης της παραγωγής προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εξάγει η εταιρεία παρατηρείται το φαινόμενο οι καταναλωτές εκτός από τα αντισηπτικά, ψωνίζουν σε μεγάλες ποσότητες μπατονέτες, αλλά και μαντιλάκια καθαρισμού για το πρόσωπο.

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν από εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης προκύπτει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την IRI, την εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου (εβδομάδα πριν την καθαρή Δευτέρα) κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode και συγκεκριμένα στους ταχυκίνητους κωδικούς και στα προϊόντα bazaar κατά 35,7% σε σχέση με την περσινή εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα (4/3-10/3).

Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα είναι 41,8%.

Αναφορικά με τις πωλήσεις μέσω e-shops και αυτές καταγράφουν σημαντική αύξηση φέρνοντας στα όριά τους τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Πλέον οι παραδόσεις για μια παραγγελία που θα "πέσει" σήμερα στο ηλεκτρονικό κατάστημα σούπερ μάρκετ θα παραδοθεί στην καλύτερη περίπτωση το Σάββατο με τις περισσότερες παραδώσει να πηγαίνουν για την επόμενη εβδομάδα.

Τα θέματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς ένεκα της επιδημίας του κοροναϊού τέθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Υφ. Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει έλλειψη αγαθών στην αγορά. Με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να ζητούν τη διεύρυνση του ωραρίου τροφοδοσίας των αλυσίδων, έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλή η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επίσης ζήτησαν να διευθετηθεί το θέμα με τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης έχει προγραμματισμένο ραντεβού με εκπροσώπους των αλυσίδων Public, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, κλπ. για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων σε laptops ως επακόλουθο της απόφασης αρκετών εταιρειών να προωθήσουν την τηλεργασία, αλλά και των τιμών και αυτό γιατί σημαντικός όγκος προέρχεται από την Κίνα. Για αύριο Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει προγραμματισμένο ραντεβού με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου, για το αν υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά κυρίως για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε συγκεκριμένα προϊόντων ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους από τις Φαρμακαποθήκες. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com