Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Χ. Σταϊκούρας: Με προσωρινό χαρακτήρα αλλά μεγαλύτερες του αναμενόμενου οι επιπτώσεις του κοροναϊού

"Φαίνεται πως οι επιπτώσεις του κοροναϊού θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά θα είναι προσωρινού χαρακτήρα", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Τόνισε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι το βάθος και η έκταση του προβλήματος.



Εξήγησε πως η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη. Από μία κρίση τύπου "V” δηλαδή μικρής διάρκειας πλέον φαίνεται πως διανύουμε μία κρίση τύπου "U” δηλαδή πιο μεγάλης διάρκειας αλλά με ορατό τέλος, εξήγησε αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν χθες στο Eurogroup.

"Χρειάζονται οριζόντιες κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνοντας πως "χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ στη βάση της εξαίρεσης ορισμένων δαπανών από τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων". Εξήγησε πως "την ίδια στάση τηρεί κυρίως η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία", ενώ περιέγραψε τα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σταϊκούρας συνέδεσε την κρίση υγείας με την κρίση στα σύνορα της χώρας. Αναφέρθηκε στο ανάλογο αίτημα εξαίρεσης δαπανών λόγω του προσφυγικού.

Διατήρηση ελαφρύνσεων
Για τον οδικό χάρτη ελαφρύνσεων που σχεδίαζε η κυβέρνηση (με αρχή από τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης) αναφέρει πως "με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν οι δεσμεύσεις μας, ισχύει ότι έχουμε πει". "Έχουμε μία έξαρση ενός φαινομένου την έκταση του οποίου δεν ξέρουμε ακόμη", πρόσθεσε.

Εκτίμησε πως το πιο μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στον τουρισμό και στη ναυτιλία και έκανε λόγο για την καθημερινή παρακολούθηση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. "Φαίνονται οι πρώτες επιδράσεις αλλά αυτές δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ανά τον κόσμο", αναφέρει.

Για την πορεία της  αγοράς ομολόγων και του ΧΑ ανέφερε πως δεν τον ανησυχεί η πορεία γιατί ακολουθεί αυτή των υπολοίπων αγορών της ΕΕ. Οι επενδυτές πράγματι κατευθύνονται προς πιο ασφαλή καταφύγια. Δεν με ικανοποιεί αλλά δεν με προβληματίζει και δεν με ανησυχεί γιατί δεν είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κόκκινα δάνεια
Για τα κόκκινα δάνεια και την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, ανέφερε πως ο στρατηγικός κακοπληρωτής θα πρέπει να ανησυχεί μετά την 1η Μαΐου. Αν είμαστε μία σοβαρή οικονομία θα έπρεπε ήδη να ανησυχεί.

Το 2008 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί ενώ πέρυσι έγιναν 6.000 πλειστηριασμοί αλλά από αυτούς το ένα τρίτο τελικά πλήρωσε, ανέφερε. Προανήγγειλε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνονται οι διμερείς συμφωνίες δανειοληπτών με τράπεζες  και εταιρείες διαχείρισης.

"Επιδιώκουμε σε συντονισμό και πίεση να προχωρήσουν και να εντείνουν την προσπάθεια για ρύθμιση δανείων", αλλά και καλούμε την κοινωνία να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα και την επιδότηση που τώρα  δίδεται, ανέφερε. Επίσης ετοιμάζουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com