Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Έλεγχος των πραγματικών δικαιούχων

Σε επαναλειτουργία τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το οποίο μέχρι την 1η-5-2020 πρέπει να έχει τροφοδοτηθεί με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες-Ετερόρρυθμες Εταιρείες, ΙΚΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Στόχος ο εντοπισμός ατόμων που «ξεπλένουν χρήμα» υποκρυπτόμενοι σε πολύπλοκα δίκτυα εταιρειών και άλλων εταιρικών δομών.



Περίπου 450.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες καλούνται μέχρι την 1η Μαΐου να καταχωρίσουν τα στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τυχόν άλλα νομικά πρόσωπα που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι τους, στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, που έχει θέσει ξανά σε λειτουργία από τις 3 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η εφαρμογή παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή οι υπόχρεοι πρέπει να επιλέξουν τη σήμανση «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (ν.4557/2018)».

Στόχος της λειτουργίας της νέας αυτής ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι η διευκόλυνση των ερευνών και των ελέγχων για τον εντοπισμό φυσικών προσώπων που υποκρύπτονται σε πολύπλοκα δίκτυα εταιρειών και άλλων εταιρικών δομών ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και προβαίνουν σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πιο γνωστές στο ευρύ κοινό ως «ξέπλυμα χρήματος».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com