Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ευρωζώνη: Μπορεί η ΕΚΤ να σώσει την οικονομία;

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013 υποχώρησε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς η επιδημία του Covid-19 φέρνει την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ στο χείλος της ύφεσης.



 Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ενώ και η Κομισιόν είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στη «θωράκιση» της οικονομίας. Η προσοχή στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει εντός της εβδομάδας και έχει δεσμευθεί για την ανάληψη δράσης.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix υποχώρησε σε χαμηλά επταετίας, στο -17,1 από 5,2 του Φεβρουαρίου. «Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Χιούμπνερ της Sentix. Σύμφωνα με τον κ. Χιούμπνερ, οι επενδυτές θέλουν ένα ισχυρό σήμα από τις αρχές νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη. «Ο χρόνος πιέζει. Εάν η ΕΚΤ δεν ανακοινώσει καποιο μέτρο, τότε δεν θα πρέπει να απορήσει κανείς για μια νέα στιγμή Lehman, ενισχύοντας το χάος», προσθέτει.

Οι αγορές χρήματος έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν καταρρεύσει και η κατάρρευση των τιμών του αργού φουντώνει τους φόβους για ύφεση. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το 1%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν δύο μειώσεις επιτοκίων -δέκα μονάδες βάσης η καθεμία- έως τον Ιούνιο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπαν μόνο μία μείωση.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτη, οι αγορές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επιτοκιακή μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης. Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, καθώς ήδη το βασικό επιτόκιο είναι στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com