Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

ESM: Τις επόμενες ημέρες η έγκριση της δόσης των 15 δισ.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) με την Ελλάδα ενέκρινε το συμβούλιο των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κατά τη συνεδρίασή του, μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.Η Κομισιόν υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης, εξ ονόματος του ESM.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο επικαιροποιεί το μνημόνιο συναντίληψης Ελλάδας – ESM, το οποίο είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2015.

Όπως σημειώνει ο ESM σε ανακοίνωσή του, αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση από το δ.σ. εντός των επομένων ημερών της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης (ύψους 15 δισ.) στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε έκτακτη συνεδρίασή της, ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο κατέστη αναγκαίο να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμού σε ειδική συνεδρίαση ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είχε παγώσει την εκταμίευση από τον ESM ζητώντας να ανακοινωθούν αντίμετρα από την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. H κίνηση αυτή -για ένα αμελητέο ποσό- είχε ερμηνευθεί ως ένα σαφές μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com