Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Υψηλότερος ο ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων

Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 100% ανάλογα με την περιοχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου τους, καθώς ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης να αναρτώνται τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. 



Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", ο υψηλότερος φόρος για μερίδα ιδιοκτητών είναι απόρροια των πρόσφατων αναπροσαρμογών των τιμών ζώνης, με βάση τις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις σε 3.792 περιοχές, ή το 37% του συνόλου της χώρας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ κινούνται από το 3% μέχρι και το 30% ωστόσο υπάρχουν και οι… δυσάρεστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η ΚΕ Ζώνη του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (περικλείει μεταξύ άλλων τις οδούς Αιόλου – Ανδριανού – Λυσικράτους – Βύρωνος). Σε αυτήν, οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν από 1.750 ευρώ σε 3.050, με αποτέλεσμα το κλιμάκιο του βασικού φόρου του ΕΝΦΙΑ να εκτιναχθεί από τα 4,5 ευρώ/τ.μ. σε 9,2 ευρώ/τμ. Έτσι κάτοχος διαμερίσματος 85 τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο 782 ευρώ, έναντι 382 ευρώ πέρυσι, δηλαδή αυξημένο κατά 105%.

Αντίστοιχα, συμπληρώνει η "Καθημερινή", στον οικισμό της Μυκόνου, όπου όπως και σε άλλα δημοφιλή τουριστικά νησιά σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φέτος υψηλότερος σε ποσοστό έως 53%. Κατοικία 70 τ.μ. ηλικίας 20 ετών και με τιμή ζώνης 3.200 ευρώ/τ.μ., θα πληρώσει φέτος ΕΝΦΙΑ 644 ευρώ, έναντι 420 ευρώ πέρυσι, όταν η τιμή ζώνης ήταν 2.350 ευρώ/τ.μ. με αποτέλεσμα το κλιμάκιο του φόρου να είναι 6,2 ευρώ/τ.μ. , ενώ φέτος έχει σκαρφαλώσει σε 9,2 ευρώ/τ.μ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com