Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πληθωρισμός παροχολογίας με... άδειες τσέπες

Από φοροελαφρύνσεις σε πολίτες και σε επιχειρήσεις έως νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη σε εφορίες και ταμεία, επίδομα στέγασης και εφάπαξ μέρισμα περιλαμβάνει το "καλάθι" των παροχών 2018-2019 που σχεδιάζει η κυβέρνηση και γεμίζει στα... λόγια κάθε ημέρα που περνά, μέσα και από επίσημες πλέον δηλώσεις αρμόδιων υπουργών.



Από τον Μάιο και από το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι αυτό θα αφορά και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Την ίδια δέσμευση επανέλαβε τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μίλησε επίσης για αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πρώτο στα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από κυβερνητικές πηγές, είναι το μέτρο της μείωσης του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% (που ισχύει σήμερα) στο 21% (επιβάλλεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ).

Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης φορολογουμένων με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και για μειώσεις συντελεστών στο επιπλέον ποσό, αλλά και για μια μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% - 30% (αν και τα δύο παραπάνω μέτρα συνδέονται και με τα αντίμετρα του 2020, στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% μαζί με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης).

Στο τραπέζι είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η πρόταση για σειρά κοινωνικών παροχών (με επίκεντρο το επίδομα στέγασης). Έχει προαναγγελθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στο τέλος του έτους ή στην αρχή του 2019, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και προσλήψεις στο Δημόσιο.

Τα λεφτά

Για το 2019, στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνονται τα 700 εκατ. ευρώ των φοροαπαλλαγών από τον "δημοσιονομικό χώρο" που εκτιμά ότι έχει η κυβέρνηση (αλλά αμφισβητείται προς το παρόν από την Κομισιόν και θεωρείται ανύπαρκτος από το ΔΝΤ). Για το 2019 προτείνονται, όμως, και κοινωνικές παροχές, καθώς κυβερνητικές πηγές μιλούν το τελευταίο διάστημα για μεγαλύτερο "χώρο" της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, περί τα 500-900 εκατ. ευρώ υπολογίζουν το μέρισμα που θα μπορέσει να διατεθεί φέτος από την υπέρβαση στόχου του Προϋπολογισμού (που δεν τη δέχεται όμως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια υπέρβαση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο, η οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να φανεί αν θα είναι διατηρήσιμη.

Η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, μετά και τον ανασχηματισμό. Οι προτάσεις, ωστόσο, έπεφταν βροχή όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανέβαλαν τον αρχικό σχεδιασμό (κατάθεση προτάσεων φοροαπαλλαγών από τον ΥΠΟΙΚ στα τέλη Ιουλίου).

Οι δηλώσεις

Πέρα, λοιπόν, από τον πρωθυπουργό, η πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε σε φοροελαφρύνσεις, δεσμευόμενη όμως παράλληλα και σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και σε σχέδιο προσλήψεων στο Δημόσιο. Είπε χαρακτηριστικά ότι "θα γίνουν όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο" σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους. Επισήμανε επίσης για το θέμα των συντάξεων ότι σήμερα δεν είναι αναγκαίο αυτό το μέτρο.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη για το θέμα των συντάξεων και η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι υπάρχει πλέον πολιτική ελευθερία της κυβέρνησης "υπό την προϋπόθεση να μην επέλθουν μεγάλες ανατροπές στις μεταρρυθμίσεις". Ανέφερε, επίσης, ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων μέσω των συλλογικών συμβάσεων αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού, την οποία προσδιόρισε χρονικά προς το τέλος του έτους ή την αρχή του επόμενου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com