Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Σε 2... δόσεις η έλευση των θεσμών - έσοδα και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Την έλευσή τους στην Αθήνα σε δύο φάσεις σχεδιάζουν προς το παρόν οι θεσμοί, στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.



 Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό στις 10 του μηνός (όπως είχε προαναγγελθεί από τον Επίτροπο Μοσκοβισί),  αναμένεται να ξεκινήσουν τα κλιμάκια τις δια ζώσης συναντήσεις, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου,  προγραμματίζεται και η εκκίνηση σε επίπεδο επικεφαλής.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες μετά και τις συζητήσεις που θα γίνουν στο EWG της Πέμπτης, αλλά και στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδος.

Προς το παρόν, οι θεσμοί –που έχουν επιστρέψει από τις διακοπές όπως και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο– συνεχίζουν την καταγραφή των εξαγγελιών της Κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε φοροαπαλλαγές για πολίτες και επιχειρήσεις, νέα ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και παρεμβάσεις στους μισθούς και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού, για κατάργηση του υποκατώτατου, επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και  για "γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων". Μάλιστα είπε ότι "έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε".

Μεταρρυθμίσεις και έσοδα

Από την άλλη πλευρά, στην ατζέντα των θεσμών βρίσκονται οι εκκρεμότητες στα κείμενα του τρίτου μνημονίου αλλά και το δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων που υπεγράφη στο Eurogroup του Ιουνίου και περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας και σε άλλα πεδία που πρέπει να γίνουν… τώρα.

Το βασικό μέλημα της αποστολής ωστόσο παραμένει το δημοσιονομικό και η σύνταξη του προσχεδίου προϋπολογισμού: πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσει η ένταξη της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάιο μαζί με την 4η αξιολόγηση των θεσμών).

Όσο για το θέμα των συντάξεων και των υπόλοιπων παροχών, πηγές των Θεσμών όπως έγραφε το Capital.gr αναφέρουν ότι οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν σαφή εικόνα οι δανειστές για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν οι θεσμοί σκέφτονται να μην ανακοινώσουν απολογιστική έκθεση στο πλαίσιο της πρώτης αυτής μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Επιθυμούν να την αναβάλουν για τη δεύτερη αξιολόγηση, αυτή του Δεκεμβρίου που θα κρίνει -μεταξύ άλλων-  και την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με αιρεσιμότητες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com