Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Μπλακ άουτ στην Υγεία από το "χαράτσι" στις δαπάνες μέχρι το 2022

Μπορεί να ξεκίνησε το 2012 ως προσωρινό μέτρο για την περιστολή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και τη συγκράτηση των προϋπολογισμών της Υγείας, το "χαράτσι” όμως του clawback στην αγορά της περίθαλψης -δηλαδή της παρακράτησης από τον ιδιωτικό τομέα των υπερβάσεων που σημειώνονται πέραν των κλειστών κονδυλίων του Οργανισμού- έχει έρθει για να μείνει. 



Όπως έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο Υγείας με τους Θεσμούς, οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ θα καλύπτονται από τους παρόχους έως το 2022, εξέλιξη που όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς από το χώρο της περίθαλψης, έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στην αγορά.

Το μέτρο αφορά φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, συμβεβλημένους ιατρούς, που ανά εξάμηνο (σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο το υπουργείο Υγείας ζητά το clawback από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ κάθε έξι μήνες) καλούνται να  επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά υπέρβασης της δαπάνης σε κάθε κωδικό. Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός αποφασίστηκε να ισχύσει και για άλλες παροχές του Οργανισμού, όπως τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής.

Τα ποσά των επιστροφών έχουν προκαλέσει συνεχιζόμενη ασφυξία στην αγορά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των φαρμακευτικών, η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχεται στα 276 εκατ. ευρώ, από 218 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Πέρσι το ύψος του clawback έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Για τις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση τη χρονιά που πέρασε ήταν 110 εκατ. ευρώ με βάση την ζήτηση. Ενώ το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είχε καθοριστεί στα 255 εκατ. ευρώ, οι υποβολές των επιχειρήσεων του κλάδου άγγιξαν τα 365 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της ιδιωτικής υγείας και ενώσεις κάνουν λόγο για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, που δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων δεν απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι τα μειωμένα κονδύλια, σε συνδυασμό με την ζήτηση, οδηγούν σε αυξημένες επιστροφές σε όλες τις κρίσιμες παροχές (φάρμακο, νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις).

Επί τους παρόντος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των επιβαρύνσεων προς τους παρόχους, ούτε αναμένεται σημαντική αύξηση στο πλαφόν των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα μείωνε τις επιστροφές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com