Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Περί τα 3,5 δισ. "επιστρέφουν" οι τράπεζες στην ΕΚΤ με το τέλος του waiver

"Δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του waiver. Το σχέδιο επιστροφής της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για την υλοποίησή του καθώς η σχετική διαδικασία είναι σχεδιασμένη, απολύτως προβλέψιμη και θα είναι ομαλή...". 



Αυτό δήλωσε αρμόδιος παράγοντας της ΕΚΤ, σε ερώτημα του Capital.gr αναφορικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες από την απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή του Waiver (ήτοι της κατ' εξαίρεσιν χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου).

Πλέον, με το τέλος του waiver οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πάρουν πίσω τα κρατικά ομόλογα που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα. Το ποσό που αντιστοιχεί στη ρευστότητα που θα πρέπει να επιστρέψουν εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Όμως η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα τους επιστραφεί είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η ΕΚΤ αποδέχεται μεν όσο διαρκεί το waiver τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αλλά "κουρεύει" σε μεγάλο ποσοστό την εγγυητική τους αξία.

Θα πάρουν περισσότερα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες με τα ομόλογα αυτά μπορούν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα μέσω της δευτερογενούς αγοράς και της διατραπεζικής, καθώς οι "τιμές" που μπορούν να έχουν εκεί εμπεριέχουν μικρότερο "κούρεμα" στους τίτλους από εκείνο που επέβαλε η ΕΚΤ.

Σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr για το αν θα χρειασθεί να προσφύγουν εκ νέου οι ελληνικές τράπεζες, μετά το stop στο waiver, στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση μέσω ELA, η απάντηση ήταν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν φαίνεται ως πιθανό να συμβεί, καθώς η προετοιμασία για τη διακοπή της χρηματοδότησης έχει καλύψει τα διάφορα ενδεχόμενα, όπως επίσης και γιατί πλέον η χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς έχει ανοίξει.

Παράλληλα διευκρινίσθηκε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα υπό τις παρούσες συνθήκες στο QE. Την ίδια στάση, άλλωστε, η ΕΚΤ ακολούθησε και στην Κύπρο μετά το τέλος του προγράμματος.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι από την πλευρά της ΕΚΤ "δεν υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί η Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμης διάρκειας μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ψηφίσθηκαν στις 22 Ιουνίου...".

Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω Έκθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί –παρότι όλα τα στοιχεία για τους επιμέρους υπολογισμούς και εκτιμήσεις υπάρχουν ήδη– πριν γίνουν όλες οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που προβλέπονται για την ενεργοποίηση των μέτρων, όπως, για παράδειγμα, στην Bundestag στην οποία οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Οκτώβριο η Έκθεση

Κατά συνέπεια η Έκθεση της ΕΚΤ δεν μπορεί να επισημοποιηθεί ως οριστικό αποτέλεσμα αξιολόγησης του ελληνικού χρέους πριν από τον Οκτώβριο. Και τότε όμως η Έκθεση της ΕΚΤ δεν θα δημοσιοποιηθεί, αλλά θα αποτελεί τη βάση της θέσης της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε κάθε σχετική πράξη της τράπεζας. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com