Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Με voucher οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Αντιμέτωποι με το νέο σύστημα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό κ.ά) θα βρεθούν χιλιάδες γονείς  από το Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή φορείς επαγγελματιών της ειδικής αγωγής αναφέρουν πως τα αντίστοιχα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των θεραπειών μειώνονται κατά 30%.



Σύμφωνα με εκπροσώπους της ειδικής αγωγής, πλέον θα απαιτείται voucher, το οποίο οι γονείς θα πρέπει να προσκομίζουν στα ειδικά κέντρα, όπως θα γίνεται και για την προμήθεια οπτικών. Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση του γιατρού (έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ.)  και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί, χωρίς εντούτοις, όπως διευκρινίζουν οι θεραπευτές, να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους. Στην ουσία καταργείται η προπληρωμή από τους πολίτες και η δαπάνη αντικαθίσταται με voucher αντίστοιχης αξίας.

Εκπρόσωποι του χώρου προσθέτουν πως για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή είναι "κλειστός" μετά από απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη και μειώνεται κατά 30%, από τα 106 εκατ. ευρώ πριν δύο χρόνια στα 80 εκατ. φέτος, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού και καταγραφή της ζήτησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η μείωση να είναι και μεγαλύτερη. Καθώς το κονδύλι θα είναι κλειστό, οι επαγγελματίες θα επιβαρύνονται με επιστροφές clawback όταν οι πραγματικές δαπάνες είναι υψηλότερες.

Η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γνωματεύσεις να ανανεώνονται κάθε 4 μήνες, αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής τονίζουν πως οι φορείς του κλάδου αποφάσισαν ομόφωνα να μην δεχθούν αμοιβή με voucher, προσφεύγουν δε μαζικά στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην ειδική αγωγή και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το κλίμα άλλωστε ανάμεσα στους θεραπευτές ειδικής αγωγής και στον Π. Πολάκη είναι τεταμένο εδώ και πάνω από ένα χρόνο με επίκεντρο τα μέτρα για την περιστολή δαπανών στο κονδύλι της ειδικής αγωγής και την επιβολή πλαφόν από το υπουργείο Υγείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com