Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Παραμένει το κομματικό κράτος - Στον αέρα η "απολιτικοποίηση" του Δημοσίου

Δικαστικά και όχι μόνο πολιτικά - διοικητικά εμπόδια μπαίνουν στην "αποκομματικοποίηση" της δημόσιας διοίκησης, με τον τρόπο που αυτή προωθείται από την κυβέρνηση.



Η  ολοκλήρωση διαδικασίας επιλογής νέων στελεχών στο δημόσιο με βάση αντικειμενικά, μη πολιτικά, δηλαδή μη κομματικά κριτήρια έχει μετατεθεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή αλλιώς τέσσερις μήνες μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ωστόσο και αυτή η νέα προθεσμία τίθεται, πλέον, εν’ άμφιβόλω, μετά τη μήνυση ενώπιον του Αρείου Πάγου, την οποία κατέθεσαν δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, οι κκ. Γεωργαντάς και Παναγιωτόπουλος ζητούν  τη "διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης διαβίβασης σε τουλάχιστον τέσσερις Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου".

Άμεση ήταν η απάντηση της αρμόδιας Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κας. Όλγας Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με δήλωσή της η εν λόγω μήνυση από πλευράς βουλευτών της ΝΔ "στρέφεται  κατά της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που θεσμοθετήσαμε για την επιλογή θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, με το πλέγμα των διατάξεων του σχετικού νόμου,  την συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, υπό τον ΑΣΕΠ και το αρμόδιο για τις κρίσεις συλλογικό όργανο (ΕΣΕΔ)".

Κατά τ΄άλλα, υπενθυμίζεται πως στην Έκθεση Συμμόρφωσης την οποία εξέδωσε η Κομισιόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του Μνημονίου αναφέρεται πως στο μέτωπο της αποκομματικοποίησης, η επιλογή των  νέων Διοικητικών, Τομεακών και Ειδικών Γραμματέων "συνάντησε σημαντικές προκλήσεις λόγω της έλλειψης κριτηρίων επιλεξιμότητας”.

Για το λόγο τούτο, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου τα κριτήρια επιλεξιμότητας να "διασφαλίζουν” ότι η διαδικασία της τοποθέτησης θα γίνει με "προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια” .

Δεδομένης της λήψης αυτών των μέτρων, 22 από τις 69 προκηρύξεις για τους Γραμματείς θα επανεκδοθούν, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η τοποθέτηση των νέων Γραμματέων  πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  έως τον ερχόμενο  Δεκέμβριο.  Μέχρι τον Ιούλιο, όμως, έπρεπε, να είχαν  δημοσιοποιηθεί όλες οι προσκλήσεις για τους γενικούς διευθυντές, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να τοποθετηθούν τα εν λόγω νέα στελέχη. Οι  δε προϊστάμενοι των τμημάτων (σ.σ. τμηματάρχες) θα πρέπει να τοποθετηθούν έως τον Δεκέμβριο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com