Σκληρή κριτική και σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, περιλαμβάνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Μάλιστα Guardian και FT έχουν πρωτοσέλιδο άρθρο για τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία.
Η βρετανική εφημερίδα έχει τίτλο «Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο» και αναφέρεται στα αδιέξοδα γύρω από τις διαπραγματεύσεις.
Οι «Financial Times» αναφέρουν: «Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση, καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ».
«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που δεν πληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεκαετία του '80, την ώρα που το παιχνίδι της μικροπολιτικής συνεχίζεται, με τους δανειστές της συνεχίζονται, αναγκάζοντας ουσιαστικά το ΔΝΤ να γυρίσει 35 χρόνια πίσω και να θυμηθεί μια αντίστοιχη περίπτωση«.
«H Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο», πρωτοσέλιδο στον ξένο τύπο
Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την κατάσταση το Bloomberg, μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή – πακέτο των δόσεων προς το Ταμείο και να μην καταβάλει σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης του Ιουνίου. Αναφέρεται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται απόψε να απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις των δανειστών. Αν και διεθνείς αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι "απέχουμε ακόμα πολύ από μια συμφωνία".
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το άρθρο, έχει μπροστά του διμέτωπο αγώνα: Στο εσωτερικό, τη συζήτηση στη Βουλή και στο εξωτερικό, την πίεση των δανειστών με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως απέχουμε ακόμη αρκετά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.
«Κι όμως, η τρέχουσα φάση της κρίσης στην Ελλάδα πλησιάζει σε κάποια συμπέρασμα, καθώς τα ταμεία αδειάζουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, οι μετοχές και τα ομόλογα πριονίστηκαν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο που φιλοξενεί και δηλώσεις του Έλληνα καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business της Ν. Υόρκης, Νίκου Οικονομίδη, ο οποίος αναφέρει: «Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit».