Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ευημερεύοντες αριθμοί .....

Ενα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της βάζει η κυβέρνηση ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.



Μετά τα καλά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πολλοί Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους, ήρθαν και οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ισχυρή ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο μετά από πολλά χρόνια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που ενδεχομένως να ανατρέψουν ακόμη και την πρόβλεψη για αρνητική ανάπτυξη 0,3% για το 2016. Βεβαίως, το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνει την τουριστική περίοδο, η οποία σε γενικές γραμμές πήγε καλά, αν και τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί βεβαίως στο τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα ευχάριστα νέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις.

Ομως, οι δανειστές, αλλά και η πραγματική οικονομία, θέλουν τη λεγόμενη «διατηρησιμότητα». Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία να μην αποτελέσουν συγκυριακό φαινόμενο, αλλά να διατηρηθούν για μήνες ή για χρόνια.

Και το σημαντικότερο: Να διαψευστούν όλοι εκείνοι που λένε ότι όταν τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν. Διότι επικοινωνιακά είναι σημαντικό να τονιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Ουσιαστικά, όμως, το ερώτημα είναι πώς αντικατοπτρίζεται στην πραγματική οικονομία; Αυξάνονται οι άνεργοι ή βελτιώνεται ο ρυθμός απασχόλησης; Αίρονται κάποια φορολογικά βάρη που διαλύουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες ή σχεδιάζονται κι άλλες επιβαρύνσεις;

Είναι υπό κατάρρευση το κοινωνικό κράτος ή υπάρχει βελτίωση στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση;

Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και να μη μείνει στη θετική εικόνα του ρυθμού ανάπτυξης. Η διατηρησιμότητα μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα φέρει ευημερία και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας είναι το ζητούμενο και το σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της κρίσης και των μνημονίων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com