Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τελευταία ευκαιρία για την οικονομία

Είκοσι οκτώ ημέρες προθεσμία.





Θα μπορούσε να είναι τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, είναι όμως ο τίτλος που βάζει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της. Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει να «σηκώσουν τα μανίκια» όλοι, παλαιοί και νέοι υπουργοί, και να προχωρήσουν νόμους και μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν προωθήσει μήνες τώρα.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό. Μήνυμα σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να προχωρήσει η αξιολόγηση, να κλείσουν τα μέτωπα με τους δανειστές και να επισημοποιηθεί μια κάποια λύση για το ελληνικό χρέος.

Δύσκολη η εξίσωση που έχει να λύσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Το εσωτερικό μέτωπο καίει, με τις κοινωνικές αντιδράσεις να είναι έντονες και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τις επιλογές της κυβέρνησης.

Οσο για το εξωτερικό μέτωπο, η χθεσινή τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε τα λέει όλα. Οι Γερμανοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι και προετοιμάζουν το έδαφος για το «ντέρμπι» που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ομως, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της και να επιδιώξει μια δίκαιη και έντιμη λύση για το χρέος. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια να χάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «κυβέρνηση - καμικάζι» που πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που μιλούν για νέα ρήξη με τους δανειστές και για εκλογές.

Ολα πρέπει να γίνουν γρήγορα και «χειρουργικά» και σ’ αυτό βεβαίως βοηθά το γεγονός ότι έχουν φύγει τα «αγκάθια» από την κυβέρνηση. Ομως, η πραγματική οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν, δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πρέπει τώρα να αποδείξουν αν μπορούν να συμβάλουν ώστε η κρίση να αποτελέσει τους επόμενους μήνες μια κακή ανάμνηση. Είναι άλλωστε και στοίχημα για τη δική τους πολιτική επιβίωση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com