Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Στην Εντατική τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων

Χωρίς ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους καλούνται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους αρκετά δημόσια νοσοκομεία.



Τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν ακόμη και βασικά υλικά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές είναι τραγικές και σε αρκετές περιπτώσεις τα νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Το «ταβάνι» της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο ανεπαρκέστατο ποσό του 1,154 δισ., αναφέρει η Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων παραμένει. Τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί». Όπως εξηγεί, μόλις 200 εκατ. από τα 600 εκατ. που προβλέπονταν έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία.

Το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Λαμίας -λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων- είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600 και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση 1.400 επικουρικών γιατρών. Από αυτούς οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017. «Η κυβέρνηση στερεί από το δημόσιο σύστημα υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό με πολύτιμη κλινική εμπειρία, που στηρίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα μάλιστα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 - τις οποίες έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Καταγγέλλουν δε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει» όπως όπως τα κενά με... περιπλανώμενους υγειονομικούς από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη, «με εξαναγκασμό σε εξοντωτική, απλήρωτη σε αρκετές περιπτώσεις υπερεργασία».
Στην Εντατική τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων

Καταγγελίες για κρούσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρούσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας στο ΕΣΥ. Η Ομοσπονδία αναφέρει την περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο οποίο η διοίκηση κάνει διαρκώς οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα των τακτικών εφημεριών και «απειλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς επειδή διεκδικούν το αυτονόητο - την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους».

Αλλά και στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας η διοίκηση -σύμφωνα με τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών- διαμορφώνει κατά το δοκούν το πρόγραμμα των εφημεριών αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημονικά υπευθύνων και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο.

Στο νοσοκομείο Χανίων η διοίκηση εντέλει γιατρούς να εφημερεύουν 15 εικοσιτετράωρα χωρίς διακοπή. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα, η διοίκηση απειλεί τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής με πειθαρχική δίωξη επειδή δημοσιοποιούν τα προβλήματα του τμήματός τους, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν για το νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, καθώς και για το ΕΚΑΒ όπου πρόσφατα γιατροί και εργαζόμενοι... επιπλήχτηκαν επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου τους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com