Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Φορολογικά μέτρα γραμμένα στο... πόδι

Aκόμη μία προχειρότητα καταγράφεται στο οικονομικό επιτελείο, προχειρότητα που δεν χαρακτηρίζει την παρούσα κυβέρνηση μόνο αλλά και τις προηγούμενες.




Αφορά στις αλλαγές στη φορολογία που αποφασίζονται εν κρυπτώ, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς ουσιαστική μελέτη των συνεπειών.

Αλλες φορές, μάλιστα, οι αποφάσεις καθυστερούν σημαντικά, αναβάλλονται ή ματαιώνονται παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πλήθος συζητήσεων, συγκροτούνται επιτροπές, σπαταλώνται χιλιάδες εργατοώρες.

Η περίπτωση των τελών κυκλοφορίας είναι χαρακτηριστική αλλά όχι η μόνη. Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η καταβολή των τελών κυκλοφορίας φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να μην προχωρήσει στις αλλαγές που επί μήνες έλεγε ότι θα κάνει. Οι διαρροές, επίσημες και ανεπίσημες, από κυβερνητικά χείλη, έλεγαν ότι τα τέλη θα είναι δικαιότερα, θα ελαφρυνθούν τα παλαιά Ι.Χ., θα επιβαρυνθούν τα ακριβά και σύγχρονης τεχνολογίας ή μεγάλου κυβισμού.

Σχεδιαζόταν επίσης η σημαντική ελάφρυνση των βαρών για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης αλλά παλαιά, τα οποία λόγω των υψηλών τελών έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Ομως, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρξουν αλλαγές είτε γιατί το οικονομικό επιτελείο άλλαξε, είτε γιατί δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις αποφάσεις που έλαβε.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τη φορολόγηση των ακινήτων, την εξομοίωση αντικειμενικών με εμπορικές τιμές, ή ακόμη και τον φόρο υπεραξίας που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου 2017, αλλά τελικά αναβάλλεται για δύο χρόνια λόγω κακού σχεδιασμού που οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις.

Η φορολογική πολιτική είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πρόχειρης αντιμετώπισης, πολιτικών σκοπιμοτήτων και τελικώς αποφάσεων που... γράφονται στο πόδι.

Και σίγουρα πρέπει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να υπάρξει σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος, ώστε να ξέρει ο καθένας τι πληρώνει και να μη βρίσκεται προ εκπλήξεως, όπως π.χ. χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που πίστευαν ότι θα απαλλαχθούν εσαεί από τέλη κυκλοφορίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com