Η αλλαγή των προσώπων που στελεχώνουν την κυβέρνηση δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προϋποθέτει και αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν με δηλώσεις τους στην «ΗτΣ» οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της χώρας. Σύμφωνα με τους προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλο, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Β. Κορκίδη και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθά, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει πρώτα από όλα να ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και να διεκδικήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Από κει και πέρα ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τη μείωση της φορολογίας, την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του ιδιωτικού χρέους και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και ΕΒΕΑ
Δεν αρκεί η αλλαγή προσώπων
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, επιταχύνοντας ή και διευκολύνοντας τη διαχείριση μιας σειράς εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, η αλλαγή των προσώπων από μόνη της δεν αρκεί για να αντιστραφεί η αρνητική σήμερα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί καταρχήν μια δραστική στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας. Όσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς της υπερφορολόγησης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει η οικονομία σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, προσπάθεια που περνά κυρίως μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οφείλει να εστιάσει η κυβέρνηση και το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και ΕΒΕΠ«Ανασχηματισμός» στις μνημονιακές πολιτικές
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα έχει καμία αξία για την κοινωνία και την αγορά, εάν δεν αλλάξει το καταστροφικό επιβαλλόμενο μείγμα της οικονομικής πολιτικής των Θεσμών. Οι προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση είναι η μείωση της υπερφορολόγησης, η διευθέτηση του εσωτερικού χρέους της αγοράς, η ρευστότητα, το ασφαλιστικό, η διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, καθώς και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όμως, ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι τα δικά μας προαπαιτούμενα προς τους Θεσμούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, συνήθως παραμένουν ευσεβείς πόθοι, όσο δεν ανασχηματίζονται οι μνημονιακές πολιτικές.
Το ζητούμενο πάντως για την επιχειρηματικότητα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς εντός του έτους. Εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους υπουργούς, αλλά και καλή δύναμη σε αυτούς που συνεχίζουν στο ίδιο ή άλλο υπουργείο. Ελπίζω αυτός ο ανασχηματισμός να μην εξαντληθεί μόνο σε επικοινωνιακά οφέλη, αλλά να επιδιώξει την εμπέδωση ενός καλύτερου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα.
Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας
Μακρύς ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη
Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός ελπίζω ότι σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες αλλαγές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και για τη σχεδιασμένη αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους.
Η ΓΣΕΒΕΕ, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο τμήμα της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αναγκαίες όχι όμως και επαρκείς για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η άρση των capital controls, η ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και η δίκαιη αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου ιδιωτικού χρέους είναι, κατά την άποψή μου, τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Κι αυτό επειδή ο δρόμος για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι μακρύς και κυρίως απαιτεί συγκέντρωση των προσπαθειών μας σε έναν κοινό εθνικό στόχο.