Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Οι... Τραμπ της Ελλάδας

Πέραν πάσης αμφιβολίας η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί το γεγονός της δεκαετίας, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές που μιλούν για μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται και στη γειτονιά της Ελλάδας.




Οι διακηρυγμένες θέσεις του νέου Προέδρου για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει στις ΗΠΑ, αλλά και για τις διεθνείς οικονομικές συμφωνίες που φέρεται να θέλει να διαπραγματευτεί, ήδη προκαλούν τρόμο. Πρόσφατη ανάλυση των FT κάνει λόγο για τρεις επιπτώσεις από τα? Trump-onomics:

Η πρώτη είναι η διανεμητική που θα ευνοήσει πάνω απ’ όλα τους πλούσιους και θα αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες. Η δεύτερη αφορά στη διόγκωση του ελλείμματος και η τρίτη στη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών για μεγάλα έργα που έχει υποσχεθεί. Μια χρηματοδότηση που μόνο με δανεισμό μπορεί να γίνει. Όλα αυτά, εκτιμούν οι αναλυτές, θα οδηγήσουν σε πληθωριστικές τάσεις και σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη FED.

Το καλό σενάριο κάνει λόγο για δημοσιονομική τόνωση και αύξηση της ζήτησης μέσω των επενδύσεων που θα γίνουν.

Ποιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Μόνο που στην περίπτωση του Ντ. Τραμπ, με βάση βεβαίως τις μέχρι σήμερα απόψεις του, μάλλον θα γίνει με λανθασμένο τρόπο και σε βάρος μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η τόνωση των επενδύσεων, αυτό που οι παράγοντες της αγοράς ονομάζουν «επενδυτικό σοκ» είναι το ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια.

Η χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση αν δεν κινητοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού πρώτα βεβαίως δοθούν κίνητρα από το κράτος.

Ένα «επιχειρηματικό μπουμ» σε τομείς όπως ο τουρισμός, το real estate, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι εξαγωγές εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων, οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσουν τη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μόνο που η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από των ΗΠΑ. Εδώ δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις με δανεικά. Εδώ δεν μπορεί το κράτος να γίνει επιχειρηματίας αυξάνοντας ραγδαία το έλλειμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας μεγάλα έργα που θα ανοίξουν δουλειές και θα φέρουν χρήμα στην αγορά μπορεί να υπάρξουν μόνο με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Η χώρα διαθέτει τα πλεονεκτήματα που ξέρουμε. Το καλύτερο «οικόπεδο» για έργα στον τουρισμό αλλά και μια γεωστρατηγική θέση που ευνοεί μεγάλες χώρες, οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν σε όλο τον πλανήτη τα προϊόντα τους. Το παράδειγμα της Κίνας με την Cosco είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Όμως, για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές και για να κινητοποιηθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα πρέπει το κράτος να καταλάβει τι το συμφέρει και τι πρέπει να κάνει. Μείωση της φορολογίας, επενδυτικά κίνητρα, απελευθέρωση των αγορών, άρση της γραφειοκρατίας μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική.

Οικονομία με δανεικά δεν μπορεί πλέον να υπάρξει και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν? Τραμπ της Ελλάδας, το μόνο που θα κάνουν είναι μεγαλύτερη ζημιά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com