Η Μoody's αναθεωρεί τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες σε «σταθερές» απο «αρνητικές».
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται βελτίωση στην χρηματοδότηση και στην κερδοφορία τους. Δεν αναμένει κρατική στήριξη προς τις τράπεζες στο μέλλον.
Πρόκειται για το πρώτο καλό νέο σε ό,τι αφορά τους ξένους οίκους που βλέπουν με καλό μάτι τις ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι είναι ανοικτό ακόμη το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια.
Περιμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-17 λόγω σημαντικά μειωμένων προβλέψεων, μειωμένου κόστους χρηματοδότησης και περιορισμένων λειτουργικών δαπανών", αναφέρει ο Νώντας Νικολαΐδης, senior credit officer του οίκου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά repos, μειώνοντας το υπόλοιπο δανεισμού μέσω ELA και βελτιώνοντας το προφίλ ρευστότητας. Ωστόσο, η Moody's σημειώνει ότι αναμένεται να παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους 18 μήνες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος, στην αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου προβληματικών δανείων. Αναμένει ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνει υψηλός, πάνω από το 40% του συνολικού δανεισμού, ως τα τέλη του 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο του 2016.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη Moody's, παρά τη μέτρια ανάκαμψη, η οικονομική δραστηριότητα, η κατανάλωση και οι νέες επενδύσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένες, θέτοντας όρια στον τραπεζικό δανεισμό και την αύξηση των εσόδων. Περιμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 1,8% το 2017, υψηλότερα από το 0% που περιμένει φέτος (σ.σ. η πρόβλεψη του προϋπολογισμού μιλά για ανάπτυξη 2,7% την επόμενη χρονιά).
Παρότι οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι ισχυροί (υπολογίζει τον σταθμισμένο μέσο όρο του δείκτη CET 1 γύρω στο 17% με βάση στοιχεία Ιουνίου 2016) καλύπτοντας με άνεση τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, περίπου το μισό εξ αυτών προέρχεται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTE) τις οποίες η Moody’s θεωρεί χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο. Αυτό γιατί η επιλεξιμότητα για μετατροπή τους σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) και εντέλει σε «απτό» κεφάλαιο εξαρτώνται από την πιστοληπτική αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης που σήμερα είναι «αδύναμη», όπως φαίνεται και από την αξιολόγηση της Moody’s (Caa3 σταθερό outlook).