Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στουρνάρας: Βιώσιμο παραμένει το χρέος με πλεόνασμα στο 2,2% από το 2021

Η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πιο ρεαλιστικό 2,2% για το 2021 και μετά, αντί για το σημερινό 3,5%, δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αντιθέτως θα ενίσχυε την ανάπτυξη επανέλαβε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019.



Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν μεταξύ των άλλων η πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι ενέργειες για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είπε πως ανέρχονται σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10 δισ. συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018 και χαμηλότερα κατά 16 δισ. σε σύγκριση με το 2016. Η υποχώρησή τους οφείλεται σε πωλήσεις και διαγραφές, ανέφερε, ενώ συνολικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλός – ποσοστό 42%.

Επιλέγουν επιμήκυνση και όχι επιτόκιο και διαχωρισμό οφειλής
Ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων οι τράπεζες επιλέγουν την επιμήκυνση αποπληρωμής και όχι τη μείωση του επιτοκίου και τον διαχωρισμό της οφειλής. Επιπλέον, τόνισε πως προβληματίζει το γεγονός ότι οι εισπράξεις  μέσω ενεργητικής διαχείρισης αναδιαρθρώσεων και ρευστοποίησης παραμένουν μειωμένες ενώ παρατηρούνται και καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. "Στόχος είναι να είναι κάτω του 20% στο τέλος του 2021" είπε για τα κόκκινα δάνεια, ενώ σημείωσε ότι μετά το σχέδιο Ηρακλής θα υπάρξουν και μέτρα "ολιστικής" αντιμετώπισης.

Τα "κόκκινα" αφορούν το "παρελθόν"
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν είναι επαρκές μόνο το σχέδιο "Ηρακλής" και τόνισε πως "όλα τα όπλα θα πρέπει να τα ρίξουμε στα κόκκινα δάνεια". Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν με κάθε μέσο από τα κόκκινα δάνεια". Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών και συγκεκριμένα των κ. Μανούσου Βολουδάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Ανδρέα Λοβέρδου είπε πως σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού των τραπεζών για τα δάνεια οι τράπεζες εκ της φύσεώς τους  κοιτάζουν το μέλλον, ενώ τα κόκκινα δάνεια είναι πρόβλημα του παρελθόντος. "Δεν πρέπει  να χρησιμοποιούνται ανθρώπινοι πόροι για ένα πρόβλημα του παρελθόντος" τόνισε ο Γ. Στουρνάρας. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των funds είπε ότι αυτά είναι το μέσο, έτσι γίνεται διεθνώς, δεν ανακαλύψαμε εμείς το  τροχό".

Να μην βάλει χρήματα το Δημόσιο στις Τράπεζες
Για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως "δεν υπάρχουν πλέον σκελετοί στις Τράπεζες, αυτές έχουν καθαρίσει" όμως τα όποια κέρδη τους πάνε σε προβλέψεις, κι αυτό εμποδίζει τη ροή νέων δανείων στην αγορά. Είπε παράλληλα ότι αυξάνονται οι καταθέσεις. "Υπάρχει σημαντική αύξηση συνολικά,  οι καταθέσεις είναι 155 δισ. από 120 δισ. τον Ιούλιο του 2015. Τον Δεκέμβρη του 2019 η αύξηση ήταν 2 δισ." τόνισε χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη κατάσταση ως σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

"Το σοβαρότερο πρόβλημα των τραπεζών με βάση τη νομοθεσία του 2017 είναι πως αν μια τράπεζα θέλει να κάνει πιο επιθετική πολιτική στη μείωση των κόκκινων δανείων τότε θα πρέπει να γράψει ζημίες, θα πρέπει να εκδώσει κοινές μετοχές και θα πρέπει να τις πάρει το Δημόσιο και έτσι θα απέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Θέλουμε το Δημόσιο να βγει ωφελημένο και όχι να βάλει χρήματα. Σχεδιάζουμε ώστε το δημόσιο και ο φορολογούμενος να κερδίσει και όχι να χάσει" είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Παράλληλα, επεσήμανε τις απειλές επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάνονας μεταξύ άλλων αναφορά στον κοροναϊό,  ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με τις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις.

Όπως είπε παράγοντες που αμβλύνουν τους κινδύνους από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  είναι  η αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, οι χρήσεις γης και η αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τη μεταβίβαση της Praxia
Ερωτώμενος για την Praxia Bank είπε ότι  "μεταβιβάζεται υπό την έγκριση  του επόπτη σε μια άλλη τράπεζα. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα, οι τράπεζες αλλάζουν χέρια. Η ΤτΕ δεν υπεισέρχεται σε θέματα αγοραπωλησίας τραπεζών, εξετάζει μόνο αν είναι σύννομες". 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com