Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Σε δάνεια αβέβαιης είσπραξης 23 δισ. ευρώ το focus των εταιρειών διαχείρισης για τον "Ηρακλή"

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εταιρειών διαχείρισης, ενόψει της λειτουργίας του "Ηρακλή", μπαίνουν τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, δάνεια περίπου 15 δισ. ευρώ ανάγονται σε top προτεραιότητα, καθώς συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία κρίνεται ότι πρέπει να δοθεί μάχη μέχρι τελευταίας ρανίδας για τη διάσωσή τους.



Ενώ οι προετοιμασίες στην τελική ευθεία υλοποίησης του "Ηρακλή" είναι πυρετώδεις, όλο το βάρος πέφτει στις εταιρείες διαχείρισης και στο πώς αυτές θα ακολουθήσουν την καλύτερη στρατηγική προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες, τις αποδόσεις για τους επενδυτές που θα αγοράσουν τις τιτλοποιήσεις, τα έσοδα για το SPV και τις αμοιβές για τις ίδιες.

Οι απαιτήσεις από τους servicers είναι αυξημένες, καθώς το τελικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των εταιρειών διαχείρισης με το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο αιχμής των επαφών που θα διαμορφώσει και τηv "γραμμή" διαχείρισης από τους servicers καθορίζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο ιταλικό μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων. ‘Ύστερα από εμπειρία τριών ετών, οι αρχές και οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές στο ιταλικό APS, πρόκειται να καταγράψουν σε αυτή τη φάση τα αποτελέσματα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κατηγορία των unlikely to pay (αβέβαιης είσπραξης).

Μεταφέροντας το μήνυμα από την εμπειρία τους ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι για την επιτυχή διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα μεταβιβαστούν στον "Ηρακλή", οι Ιταλοί "στρέφουν" την εστίαση των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών, στα δάνεια αβέβαιης είσπραξης.

Πρόκειται για το 35% των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών, με τα ποσοστά αυτά να μεταφράζονται σε δάνεια περίπου 15 και λίγο άνω των 8 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών εστιάζουν ιδιαιτέρως στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων, καθώς αυτά συνδέονται πολύ πιο άμεσα με τον στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το ζητούμενο για τα δάνεια αυτά είναι καταρχάς να εντοπισθούν οι δανειολήπτες που μπορούν να σωθούν και εν συνεχεία όχι μόνο να γίνουν γενναίες αναδιαρθρώσεις των δανείων που θα κριθούν βιώσιμα από τις εταιρείες διαχείρισης, αλλά επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές να χρηματοδοτηθούν και από τις τράπεζες με πολύ καλύτερους όρους.

Όπως φαίνεται από τις επαφές που πραγματοποιούνται, η μεγάλη αγωνία είναι πώς, μέσω της δραστικής  μείωσης των κόκκινων δανείων, δεν θα "πεταχτεί στα σκουπίδια" μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Για το λόγο αυτό το μείζον ενδιαφέρον πέφτει στα δάνεια αβέβαιης είσπραξης.

Τους προβολείς στη συγκεκριμένη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε ρίξει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία τέλους α΄ εξαμήνου 2019, η ΤτΕ κατέγραφε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 75,379 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 22,828 δισ. ευρώ (δηλ. το 30%) αφορούσε δάνεια αβέβαιης είσπραξης.

Μάλιστα, η ΤτΕ ανέφερε ότι προβληματίζει το γεγονός της επιδείνωσης του λόγου των δανείων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές). 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com