Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ποιες αποφάσεις μείωσης πλεονασμάτων έρχονται άμεσα – Τι θα συζητηθεί από τον Ιούνιο

Μία σταδιακή, βήμα προς βήμα, προσέγγιση πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι μεταφέροντας το πνεύμα της Κομισιόν.



 Η εν λόγω προσέγγιση που όπως ο ίδιος είπε  είναι πλήρως αποδεκτή και από την Ελληνική πλευρά οδηγεί  σε μία επιχειρούμενη απόφαση τον Μάρτιο για την διαφορετική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και ενδεχομένως για άλλα  - πιο "ώριμα" - αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, το θέμα της αλλαγής  χρήσης των κερδών ομολόγων  ώστε να τροφοδοτήσουν επενδύσεις θα συζητηθεί – υπό προϋποθέσεις - τον Ιούνιο. Επίσης τότε ή αργότερα θα γίνει η "κουβέντα" για το μεγάλο αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι τα αιτήματα να τεθούν διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα. Και τούτο και ούτως ώστε και να ωριμάσει το έδαφος, αλλά και για να μεγιστοποιείται το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ελληνική πλευρά.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις με τις οποίες η χώρα αποδεικνύει ότι παραμένει σε τροχιά εφαρμογής και διατηρεί το momentum που έχει δημιουργηθεί μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Την εν λόγω σύσταση άλλωστε μετέφερε στις δημόσιες τοποθετήσεις του στην Αθήνα.

Το χρονολόγιο
Διαμορφώνεται έτσι ένας χρονικός ορίζοντας λήψης αποφάσεων. Η αρχή γίνεται με την παρούσα αξιολόγηση, δηλαδή στο Eurogroup του Μαρτίου και με δεύτερο μεγάλο στόχο το Eurogroup του Ιουνίου (σ.σ. που θα εγκρίνει την 6η αξιολόγηση).

Στη σύνοδο του Ιουνίου έχει ήδη προγραμματιστεί να συζητηθεί - αν όλα βεβαίως πάνε καλά στο μεσοδιάστημα με κορυφαίο διακύβευμα το νέο πτωχευτικό και τον "Ηρακλή" - το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να τροφοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις. 

Ο Επίτροπος εκτίμησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 984 πως "το Eurogroup, μετά το καλοκαίρι, θα συζητήσει τη δυνατότητα περαιτέρω βημάτων εκτός το πρώτο που υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα εργασίας μας" . Ετσι, άφησε να εννοηθεί πως δεν καθόλου βέβαιο (σ.σ. αν και όχι αδύνατο σύμφωνα με κάποιες πλευρές), να συζητηθεί και να συμφωνηθεί τον Ιούνιο και το βασικό θέμα που θέτει η Ελληνική πλευρά για τη μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% του ΑΕΠ σήμερα περίπου  στο 2% του ΑΕΠ από το 2021).

Σε αυτό το σενάριο, η συζήτηση θα αναπτυχθεί όλο το επόμενο διάστημα έως το προσεχές φθινόπωρο. Και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξέτασης των προϋπολογισμών του επόμενο χρόνου η οποία θα γίνει όχι μόνο για την Ελλάδα (σ.σ. η οποία τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας), αλλά και για όλα τα κράτη-μέλη.

Η ανάλυση χρέους και το ΑΕΠ
Προς το παρόν όμως, όπως αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές, αναμένεται τον επόμενο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης) να διαμορφώσει μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Τούτο αποτελεί το πρώτο βήμα για να ληφθούν οι παραπάνω αποφάσεις περί κερδών ομολόγων και περί πλεονασμάτων ανάλογα με το πόσο θα αλλάξει η θέση της Επιτροπής περί μελλοντικού ΑΕΠ και κόστους δανεισμού.

Ο Επίτροπος προανήγγειλε πάντως χθες πως η Κομισιόν θα βελτιώσει τις προβλέψεις  της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο πακέτο ανακοινώσεων της 13ης Φεβρουαρίου.

Οι πρώτες αποφάσεις
Αναφορικά με τα ζητήματα που μπορούν να λυθούν πιο γρήγορα (δηλαδή τον Μάρτιο), συνδέονται με τα 3 υπόλοιπα ελληνικά αιτήματα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο που θεωρούνται πιο "εύκολα" αν και "τίποτα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί" όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Ως το πιο "ώριμο" θέμα ανάγεται διαφορετικός υπολογισμός των προσφυγικών δαπανών (σ.σ. με την εξαίρεση για παράδειγμα του κόστους αστυνόμευσης από τον υπολογισμό των κρατικών δαπανών σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) με κέρδος περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά πιο "εύκολα" ίσως αποδειχθούν τα ζητήματα της έγκρισης χρήσης του φετινού υπερ-πλεονάσματος για ελαφρύνσεις (μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για το θέμα που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για τον "μηχανισμό εξομάλυνσης", δηλαδή του δικαιώματος μεταφοράς υπερ-πλεονάσματος από έτος σε έτος. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν παρόμοιο αίτημα έχουν εκφράσει και άλλα κράτη – μέλη πέρα από την Ελλάδα. Έτσι, δεν αποκλείουν αυτό το θέμα να συζητηθεί όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε να αποτελεί ένα "μπόνους" σε κράτη που υπερ-αποδίδουν δημοσιονομικά...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com