Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί η άρση του πλαφόν στην κατοχή ομολόγων

Το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.



«Αυτό το μήνα ή τον επόμενο θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής.

Το συγκεκριμένο πλαφόν είχε επιβληθεί το 2015, οπότε η ΕΚΤ είχε περιορίσει το όριο στα 8 δισ. ευρώ, αποκλείοντας από τότε τις ελληνικές τράπεζες από την εμπλοκή τους να διακρατούν δημόσιο χρέος πέρα από το ποσό αυτό. Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους γύρω στα 12 δισ. ευρώ τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Τι σημαίνει η άρση του πλαφόν

Η απόφαση άρσης του πλαφόν στην κατοχή ελληνικών ομολόγων θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να τοποθετούν τη ρευστότητα που διαθέτουν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν θετικές αποδόσεις, όταν πολλών άλλων κρατών τα ομόλογα κινούνται με αρνητικές αποδόσεις, και θα καταργήσει την υποχρέωση να «καταθέτουν» τη ρευστότητα που διαθέτουν με αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ελληνικών ομολόγων αναμένεται να λειτουργήσει θετικά καθώς: αυξάνεται ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών,  «ανεβαίνει»  ακόμα περισσότερο η ζήτηση, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και τα spreads. Ένας ισχυρός «σύμμαχος» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Η κίνηση αυτή από την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται να επιταχύνθηκε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φρανκφούρτη το Δεκέμβριο και τη συνάντηση του με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  δεν «ανοίγει την πόρτα» για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις εντός του 2020 και τα ελληνικά ομόλογα να υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα.

Κοροναϊός και ελληνική οικονομία

Ο κοροναϊός περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των δυνητικών κινδύνων που απειλούν την Ευρωπαϊκή Οικονομία ανάλογα με τη διάρκεια που θα έχει. «Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιπτώσεων στο οικονομικό κλίμα και στις παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης» καταγράφεται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings μάλιστα σε έκθεση του αναφέρει ότι η πορεία των δημόσιων οικονομικών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, είναι πιο ευάλωτη σε περίπτωση ενός οικονομικού ή χρηματοπιστωτικού σοκ.

Οι τυχόν επιπτώσεις από τον κοροναϊό , σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

 «Εάν βρεθούμε μπροστά σε αστάθμητους παράγοντες ή κινδύνους όπως ο κοροναϊός, που θα χτυπήσουν την παγκόσμια οικονομία, αυτοί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για την ελληνική οικονομία, σε ότι αφορά στους στόχους της χώρας. Γιατί αυτό είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της όποιας Κυβέρνησης , του όποιου υπουργείου Οικονομικών» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com