Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Στήριξη αλλά με προαπαιτούμενα από Κομισιόν για πλεονάσματα- Αποφάσεις στο Eurogroup

Το δικαίωμα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος, δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου μέσω εξαίρεσης προσφυγικών δαπανών, άλλα και χρήσης της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού του 2020 θα εξετάσει πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να δει αν μπορεί να πετύχει μία συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα.



Και τούτο μετά την ρήση του Επίτροπου Πάολο Τζεντιλόνι πως τα δύο άλλα μεγάλα ζητήματα (η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων για να στηρίξουν επενδύσεις και η μείωση των πλεονασμάτων προσδιορίζονται για αργότερα.

Ξεκαθάρισε πως το θέμα των κερδών ομολόγων θα μπορεί να συζητηθεί με την επόμενη (έκτη) αξιολόγηση για την οποία θα μπορεί να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup του Ιουνίου. Όσο για το θέμα των πλεονασμάτων ο ορίζοντας της πιθανής απόφασης ήταν ακόμη  ασαφής.

Σε κάθε περίπτωση, έγινε ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του πως ο οδικός χάρτης των διαπραγματεύσεων είναι δεδομένο πλέον πως περνά μέσα από μία ακόμη πολύ θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Οι νέοι σταθμοί
Υπό αυτήν την έννοια, αποκτά ειδική σημασία το χρονικό περιθώριο που η κυβέρνηση έχει έως τις 15 Φεβρουαρίου ώστε να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης.  Περιλαμβάνουν εκκρεμότητες που απομένουν σε θέματα όπως η Εγνατία Οδός, η αγορά ενέργειας, η μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες και - πάνω από όλα - μία ιδιαίτερα θετική αναφορά περί προόδου στο θέμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δηλαδή στις παρεμβάσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έγινε σαφές πως αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όπως άλλωστε ανέφερε προ ημερών και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Συνδέονται με την επιτάχυνση  της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ταχύτερο έργο της δικαιοσύνης, την εφαρμογή του Ηρακλής, αλλά και την προώθηση του νέου Πτωχευτικού Δικαίου θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Μαΐου.

Η σύνοδος του EWG
Η πρώτη εικόνα για το κλίμα που διαμορφώνεται απέναντι στην Ελλάδα - όχι μόνο σε επίπεδο Κομισιόν αλλά και σε επίπεδο Eurogroup που όπως έγινε σαφές χθες θα είναι το βασικό τερέν διαπραγματεύσεων - θα φανεί στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Σε αυτή θα επικυρωθεί πολιτικά και νέα υποψηφιότητα  για το άτομο  που θα τεθεί επικεφαλής του Euroworking Group. Συνεδρίασε χθες και αποφασίστηκε νέος επικεφαλής να προταθεί ο Φιλανδός εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

O Φινλανδός Τουόμας Σααρενχέιμο προτάθηκε μετά την παραίτηση του Ολλανδού Χανς Φάλμπριφ που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών στη χώρα του.

Τα επόμενα βήματα
Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν στο Eurogroup του Μαρτίου μετά την ανακοίνωση στις 26/2 της έκθεσης. Δεν συνδέεται με κέρδη ομολόγων ούτε θα περιλαμβάνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Αμέσως μετά ακολουθεί μία ακόμα κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα για την έκτη αξιολόγηση που συνδέεται με τα κέρδη ομολόγων. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εντάξει στο ίδιο πακέτο (ως παράλληλη συζήτηση) και το θέμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων.

Ο Επίτροπος στις χθεσινές του δηλώσεις τόσο στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και στη Βουλή ήταν θετικός για μία αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων αλλά και συγκρατημένος.

Επαναλαμβάνοντας πάρα πολλές φορές πως η Ελλάδα Θα πρέπει να δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και στη διατήρηση των οικονομικών επιδόσεων της. Αλλά και πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που απομένουν και συνδέονται με το χρέος, με τις χαμηλές επενδύσεις και με το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com