Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Tαμεία: Στοίχημα η αύξηση της εισπραξιμότητας των νέων εισφορών των επαγγελματιών

Η αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών αποτελεί, ίσως, τον βασικότερο στόχο, από δημοσιονομικής άποψης, του ασφαλιστικού νομοσχέδιου του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, το οποίο παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, αφού χθες ολοκληρώθηκε η φάση της "δημόσιας διαβούλευσης".



Αυτό αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, αναφερόμενοι στο νέο σύστημα το οποίο προβλέπει το εν λόγω ν/σ σε σχέση με τις ασφαλιστικές κρατήσεις των επαγγελματιών, βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι η ελεύθερη επιλογή κατηγορίας εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως οι κατώτατες εισφορές κύριας σύνταξης-υγείας, βάσει του ν/σ Βρούτση, θα ανέρχονται στα 210 ευρώ/μήνα και οι ανώτατες σε 566 ευρώ/μήνα. Συνολικά, προβλέπονται 6 κατηγορίες και θα είναι "στο χέρι" τού κάθε αυτασφαλισμένου να επιλέξει σε ποια κατηγορία επιθυμεί να ενταχθεί.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στα Ταμεία, προκειμένου να προετοιμάσει τους μηχανισμούς έκδοσης και ανάρτησης των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές.

Και αυτό προκειμένου να μην υπάρξει κανένα χρονικό "κενό" μεταξύ της προηγούμενης προθεσμίας καταβολής των μηνιαίων εισφορών (31 Ιανουαρίου) και της επόμενης  (πιθανότατα αρχές Μαρτίου), καθώς κάτι τέτοιο θα στοίχιζε την ομαλή πορεία είσπραξης των εισφορών από τους μη μισθωτούς.

Σημειώνεται πως φέτος αναμένονται περίπου κατά 6% υψηλότερα έσοδα, και συγκεκριμένα λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό μετά από μια πορεία 3ετούς συνεχούς πτώσης των εσόδων των εισφορών από τους επαγγελματίες, αφότου εφαρμόστηκε το σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάσει του φορολογητέου εισοδήματος, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες της προηγούμενης κυβέρνησης, με το εν λόγω σύστημα έπεσαν, αντί να αυξηθούν, τα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών, δηλαδή μειώθηκαν εν τέλει, ενώ νέα χρέη γεννήθηκαν.

Την κατάσταση αυτή (η οποία είναι, στα γενικά χαρακτηριστικά της διαχρονική, δηλαδή υπήρχε και προ του 2017) ελπίζει η σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει αποσυνδέοντας τις εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παράλληλα μειώνοντας τους φορολογικές συντελεστές.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι σε υπηρεσιακά στελέχη των Ταμείων, τα οποία συμμερίζονται κύκλοι εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ότι το νέο σύστημα δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από εισφορές. Και αυτό, γιατί οι κατώτατες εισφορές θα είναι κατά 20% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που προέκυπταν βάσει του ν. Κατρούγκαλου, για εκείνους που δηλώνουν έως 11.000-12.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, για εκείνους που δηλώνουν πάνω από 11.000 -12.000 ευρώ ετησίως, η μείωση στην επιβάρυνση από εισφορές φτάνει ακόμα και το 85%.  Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι υψηλότερες κατώτατες εισφορές (τις οποίες πληρώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων), ίσως απομακρύνουν μία μερίδα επαγγελματιών από το "ταμείο" των Ταμείων, ενώ οι χαμηλότερες εισφορές για τη μειοψηφία των επαγγελματιών θα οδηγήσει, εξ αντικειμένου, σε καταβολές χαμηλότερων ποσών.

Ιδιαίτερες είναι οι ανησυχίες σε σχέση με τα έσοδα από τις εισφορές του ΕΟΠΥΥ, καθώς "πλαφονάρονται" στα 55 ευρώ/μήνα για όποιους επαγγελματίες επιλέξουν να ενταχθούν στην 1η κατηγορία εισφορών και στα 66 ευρώ/μήνα για όσους επιλέξουν να ενταχθούν από την 2η έως την 6η κατηγορία.  Για παράδειγμα, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα (του ν. Κατρούγκαλου), ένας επαγγελματίας με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές υγείας ύψους  69 ευρώ (6,9% x 1.000 ευρώ), ενώ με βάση το ν/σ Βρούτση θα πληρώνει κατά μέγιστο 66 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com