Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τιμές

Σενάρια για την καταπολέμηση και πάταξη της αισχροκέρδειας, όπως και την επιβολή πλαφόν στις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης, εξετάζει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προετοιμάζεται νομοθετικά, ώστε στον βαθμό που τα προβλήματα από τον κορωνοϊό... ενταθούν στην αγορά, ο μηχανισμός του Δημοσίου να είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά.



Αν κάτι φοβίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των τιμών, είναι η κατάσταση να ξεφύγει της... λογικής, λόγω της υπερβολικά αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμένα αγαθά και των δυσλειτουργιών που ενδεχομένως να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στην τροφοδοσία των καταστημάτων λιανικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα εξουσιοδοτεί τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε συνεργεία της να προβαίνουν σε έκτακτους ελέγχους στην αγορά, προς καταγραφή και αξιολόγηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η σχετική διάταξη θα καθορίζει τη διαδικασία αξιολόγησης της εύλογης τιμής ανά προϊόν, βασίζοντας τους σχετικούς υπολογισμούς σε παραμέτρους όπως το κόστος κτήσης του προϊόντος, τα κόστη λειτουργίας της εταιρείας, την τιμή βάσει της οποίας διατίθεντο στην κατανάλωση το υπό εξέταση προϊόν πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού, όπως και τη ζήτησή του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com