Tην επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών προωθεί η Κομισιόν με πρόταση οδηγίας που υιοθέτησε.
Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάιο για στενότερη συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ζητείται πλέον στο σύνολο των πληροφοριών που θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους από το 2015 οι φορολογικές αρχές, να προστίθενται τα έσοδα από μερίσματα και από άλλες χρηματοοοικονομικές πηγές, καθώς και τα υπόλοιπα λογαριασμών των καταθετών. Προβλέπεται ότι τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τις φορολογικές αρχές της χώρας του τραπεζικού λογαριασμού στις αρχές της χώρας του κατόχου. Βασικός στόχος των προτάσεων είναι η ανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των απωλειών εσόδων που έχουν τα κράτη-μελη εξαιτίας της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τα οποία εκτιμώνται από τις Βρυξέλλες στο ιλλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ ετησίως.
Η χθεσινή πρόταση προβλέπει ακόμη ότι τα κράτη-μέλη θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες, όπως δεσμεύθηκαν να κάνουν με τις ΗΠΑ βάσει του νόμου για την επιβολή φορολογίας στους λογαριασμούς της αλλοδαπής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή έχει θέσει σε λειτουργία ένα μηχανισμό παρακολούθησης της προόδου που σημειώνουν τα κράτη-μέλη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά και των ενεργειών σε κοινοτικό επίπεδο για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων. Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την πρόοδο που θα σημειώνεται όσον αφορά τις δύο συστάσεις που συνδέονται με το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.
Μαύρες λίστες
Η πρώτη σύσταση προβλέπει μια ισχυρή στάση της Ε.Ε. έναντι των φορολογικών παραδείσων, η οποία υπερβαίνει τα ισχύοντα διεθνή μέτρα. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη-μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς παράδεισους και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες.
Η δεύτερη σύσταση αφορά τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών λεπτομερειών και των «παραθύρων» που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.