Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ξαφνικά... σκιές στο «Greek success story»

Σκιές στο «Greek success story», που προέβαλε κυρίως στο εξωτερικό ο Αντ. Σαμαράς, προκαλούν τα τρία μείζονος σημασίας προβλήματα (το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, το κλείσιμο της ΕΡΤ και η διαφαινόμενη άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία) που προέκυψαν αιφνιδίως (;) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς τίθεται εν κινδύνω όχι μόνο η κυβερνητική συνοχή, αλλά για πρώτη φορά και η βιωσιμότητα της.





Το κλίμα υπεραισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας που καλλιέργησε επισταμένως το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός δέχθηκε τρία απανωτά ισχυρά πλήγματα, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που φοβόντουσαν ότι ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Ταυτόχρονα, όμως, αποκάλυψε και το πόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί η κυβερνητική τρικομματική πλειοψηφία, καθώς αναδείχθηκαν οι διαφορετικές πολιτικοϊδεολογικές προσεγγίσεις των τριών κομμάτων, αλλά κυρίως τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου πήρε αποφάσεις ερήμην των κυβερνητικών του εταίρων, όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει αν διαχειριζόταν τις τύχες μιας μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται και κυρίως αν αυτά οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σημαντικά πισωγυρίσματα στις προσπάθειες εξόδου από κρίση, καθώς ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή θα «παγώσουν» και πάλι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και τα όποια σχέδια επιχειρηματικών επενδύσεων υπάρχουν κυρίως από το εξωτερικό.

Εύθραυστη κυβέρνηση
Χαρακτηριστική του κλίματος που δημιουργείται στο εξωτερικό είναι η χθεσινή ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στην κρίση, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ και την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου», σημειώνοντας πως τίθεται σε δοκιμασία η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι έχει εκλείψει το «grexit» και ξεκινήσει το «Greekovery».

To Reuters, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η εύθραυστη κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδοκυβερνητική κρίση και ισχυρή αντίδραση της κοινής γνώμης για το λουκέτο στην ΕΡΤ και την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που μια αναπτυγμένη αγορά υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη.

Οι δύο αυτές εξελίξεις, τονίζει το πρακτορείο «σε συνδυασμό με το φιάσκο της ΔΕΠΑ υπονομεύουν την πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η οποία είχε οδηγήσει τον Αντ. Σαμαρά να υποστηρίξει ότι το grexit έχει εκλείψει και πως ξεκίνησε το Greekovery», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ απειλούν τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Η αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ έριξε βαριά της σκιά της στο «success story» του Αντ, Σαμαρά, αφού η πανθομολογούμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όχι μόνο έκοψε το «νήμα» για τη είσοδο της Ρωσίας στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αλλά εξέθεσε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που είχε πάρει πάνω του την υπόθεση της ΔΕΠΑ έχοντας δει τρεις φορές το τελευταίο διάστημα τον ισχυρό άντρα της Gazprom Αλ. Μίλερ, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που ήξερε ότι τίθενται από την Ε.Ε. για την είσοδο της ρωσικής εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Το «ρήγμα» έγινε ακόμη βαθύτερο με την ανακοίνωση της απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει εν μία νυκτί την ΕΡΤ, ενέργεια που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μάλιστα να διαφωνούν για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να καταθέτουν χθες από κοινού πρόταση νόμου για την μη κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και να τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προκήρυξης εκλογών, κυρίως αν δεν ψηφίσουν και το νομοσχέδιο του κατέθεσε χθες το Μαξίμου για τη νέα ΕΡΤ.

Η σύγκρουση
Ολων αυτών είχε προηγηθεί η σύγκρουση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, όταν διαφάνηκαν οι προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ύστερα από την άσκηση πιέσεων εκ μέρους της τρόικας. Η ΔΗΜΑΡ, μάλιστα κατέθεσε τη Δευτέρα τροπολογία στη Βουλή για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2015, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση, αφήνοντας απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο η παράτασης να ισχύσει έως το τέλος του 2013. Στη σύγκρουση αυτή, μάλιστα στο «πλευρό» της Αγ. Κωνσταντίνου τέθηκε και η Ιπποκράτους καθώς το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ψηφίσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, αν αυτή επιμείνει, επιβεβαιώνοντας πως τα δύο κόμματα λειτουργούν πλέον ως ενιαίος πόλος στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com