Πιθανότατα την Τρίτη, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αίτησης που κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ για ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητά να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση αλλά και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα παγώνει προσωρινά την απόφαση ενόψει της εκδίκασης της κύριας προσφυγής στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει τη δυνατότητα απόρριψης του αιτήματος, αποδοχής του ή και να αποφασίσει μερική αναστολή.
Δικαστικές πηγές τονίζουν ότι "το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα, κρίνοντας επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής, να αποφανθεί το ίδιο ποιό μέτρο είναι ενδεδειγμένο και νομικώς ορθό". Με άλλα λόγια, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ευχέρεια επιλογών και δεν δεσμεύεται να κινηθεί στο δίπολο μεταξύ απόρριψης ή πλήρους αποδοχής του αιτήματος προσωρινής διαταγής.
Μπορεί να ακολουθήσει και τρίτη λύση, να δώσει μερική αναστολή. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν τα πολιτικά κόμματα "Δράση" και "Φιλελεύθερη Συμμαχία" είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό τους από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012. Τότε το δικαστήριο με πρόεδρο τον Π. Πικραμμενο και εισηγητή τον Κ. Κουσούλη είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας θα έπρεπε εντός προθεσμίας δύο ημερών να εκδώσουν νέα κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία να ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή του συνασπισμού των αιτούντων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ μπορεί να παγώσει εν μέρει για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και υπό όρους, την απόφαση των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ ,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη στοιχειώδη προσωρινή επαναλειτουργία της. Σε αυτή την περίπτωση, εντός του ίδιου διαστήματος, θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι συνηθισμένη και χρειάζεται να μελετηθούν με προσοχή όλες οι πτυχές της, αφού τίθενται στο τραπέζι τα κρίσιμα ζητήματα της κατάργησης της ΕΡΤ και των απολύσεων των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής θα εξεταστεί εάν από τη μη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επέρχεται βλάβη, αλλά και στην περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη, εάν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης.
Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση μη επανορθώσιμης βλάβης, προσθέτοντας ότι στο στάδιο αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά πόσο, δηλαδή, υπάρχει ή όχι συνδρομή επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης που να επιτρέπει την έκδοσή της.