Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πόλεμος ανακοινώσεων για την απεργία στα ΜΜΕ

Παρά την απεργία των συνδικάτων Τύπου, η οποία κηρύχθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και συνεχίστηκε με ευθύνη και πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων οραγνώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και της Ομοσπονδίας Χάρτου, το Σάββατο εξεδόθησαν και κυκλοφόρησαν εφημερίδες





Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την πραξικοπηματική κίνηση των εκδοτών, που κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα, παρά την απόφαση του Διασωματειακού για απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα φύλλα αυτά είναι προϊόν εκβιασμού συναδέλφων να εργαστούν και παραπλάνησης του αναγνωστικού κοινού, με δημοσίευση ύλης προηγούμενων ημερών.

Με την αντιδημοκρατική αυτή κίνησή τους οι εκδότες κλιμακώνουν όλες τις προηγούμενες αυθαιρεσίες τους στο χώρο της ενημέρωσης και αποδεικνύουν ότι είναι συνεργοί στην αντισυνταγματική εκτροπή που σηματοδοτεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με αυτές τις κινήσεις τους οι εκδότες έρχονται αντιμέτωποι, όχι μόνο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και με τον ελληνικό λαό, που συμμετέχει στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων της κυβέρνησης του Μνημονίου.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε τη σθεναρή στάση όλων των συναδέλφων στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που δεν υποχώρησαν στις συνεχείς πιέσεις των εργοδοτών να σπάσουν την απεργία.

Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταματήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία ΤΩΡΑ!!!»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ


«Με θλίψη διαπιστώσαμε σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, ότι παρά την εξαγγελθείσα απεργία για όλα τα ΜΜΕ χωρίς εξαιρέσεις, σε ένδειξη συμπαράστασης για το αιφνιδιαστικό και απαράδεκτο κλείσιμο της ΕΡΤ, δέκα εφημερίδες κυκλοφόρησαν ήδη, αγνοώντας επιδεικτικά την ΕΣΗΕΑ. Ανάμεσά τους κυκλοφορεί και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, προσθέτοντας στον τίτλο του την ένδειξη «Απεργιακός ». Από τη μια οι εργοδότες κι από την άλλη η στάση ορισμένων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, οδήγησαν στην απεργοσπασία.

Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», μετά την ολοκλήρωση και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης, όπου κορυφώθηκε το κύμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, υποστηρίξαμε την αναζήτηση λύσης, ώστε να μη μείνουν οι Έλληνες πολίτες χωρίς ενημέρωση. Στο Διασωματειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, διά του γενικού γραμματέα της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά, της γενικής γραμματέως Μαρίας Αντωνιάδου και του μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Μάκη Διόγου, υποστηρίξαμε τη λύση των εναλλασσόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, 24ωρη για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα κι έπειτα 24ωρες στις εφημερίδες, εναλλάξ, για να υπάρχει συνεχής ροή στην ενημέρωση.

Η απεργία διαρκείας πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καθώς η φωνή διαμαρτυρίας τους δεν μπορεί να ακουστεί, πλήττει, δε, και την ίδια τη Δημοκρατία, καθώς αφήνει τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι της άγνοιας, αποκομμένο από τις σοβαρές εξελίξεις στον τόπο μας. Επίσης, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο οι θέσεις εργασίας στα υπόλοιπα ΜΜΕ, καθώς το «μαύρο» στην ενημέρωση ανοίγει το δρόμο στους εργοδότες να προχωρήσουν σε απολύσεις και περικοπές μισθών με το πρόσχημα των απολεσθέντων εσόδων και μάλιστα σε μια εποχή που ο κλάδος έχει πληρώσει βαριά το τίμημα της κρίσης.

Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις, μετά το σημερινό φαινόμενο απεργοσπασιών, να λάβουν επιτέλους υπ' όψιν τους το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο κλάδος, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ν' ανοίξουν τα αυτιά τους στη φωνή απόγνωσης των εργαζόμενων δημοσιογράφων! Δεν θα ανεχτούμε άλλο τα πολιτικά παιχνίδια της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας στην πλάτη των εργαζόμενων συναδέλφων μας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο την «κατρακύλα» της αξιοπιστίας του πνευματικού και συνδικαλιστικού μας κέντρου, της ΕΣΗΕΑ. Ο θεσμός της Ένωσης Συντακτών δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους όσοι επωμίστηκαν το βάρος της διαχείρισης της τύχης του κλάδου μας, να κατανοήσουν την κρισιμότητα των στιγμών. Η ΕΣΗΕΑ χρειάζεται εγγυητές της συνοχής του κλάδου και όχι παράγοντες διάλυσης!»

Υπενθυμίζεται ότι παράνομη κηρύχθηκε η απεργία στα μέσα ενημέρωσης που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Ωστόσο, η απεργία συνεχίστηκε καθώς πλέον κηρύχθηκε από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, την Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου και την Ομοσπονδία Χάρτου.

Η ανακοίνωση:

«Με ένα πογκρόμ αγωγών οι εκδοτικοί όμιλοι επιχείρησαν να ματαιώσουν τον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, με επίκεντρο το κυβερνητικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Παράλληλα με τις προσπάθειες να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί ομόφωνα, να επιβληθούν βαριά χρηματικά πρόστιμα στους συνδικαλιστές καθώς και η κράτησή τους!

Το δικαστήριο, εκδικάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι όμιλοι Μπόμπολα (Έθνος, GOAL, CENTRA), ΔΟΛ (Βήμα, Νέα), Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, Real Media, Ελεύθερος Τύπος και DBAS (Επενδυτής), κήρυξε παράνομη την απεργία για τυπικούς λόγους.

Παρά τη δικαστική απόφαση, η απεργία συνεχίζεται με ευθύνη των τεσσάρων συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλύπτουν τους εργαζόμενους στις εφημερίδες (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου) και σε απόλυτη συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου.

Ο αγώνας για να ματαιωθεί η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ συνεχίζεται. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης, της ελευθερίας της ενημέρωσης, της δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας.

Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις εφημερίδες και τα έντυπα, παράλληλα με την κινητοποίηση στα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.

Καλούμε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τους συναδέλφους στα Μέσα να περιφρουρήσουν την κινητοποίησή μας και να αποτρέψουν προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει η απεργία.

Καταγγέλλουμε τους εκδοτικούς ομίλους που επιχείρησαν να εκδώσουν απεργοσπαστικά φύλλα, εξαπολύοντας εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων. Προειδοποιούμε με πειθαρχικό έλεγχο τα διευθυντικά στελέχη και όσους άλλους πρωτοστατούν στην απεργοσπαστική εκστρατεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί αύριο Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, σύσκεψη με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν με τη διαρκή παρουσία τους τον αγώνα που εξελίσσεται με κέντρο το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ο αγώνας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, για την ελευθερία της ενημέρωσης και για τη δημοκρατία συνεχίζεται»

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Ενωρίτερα πάντως η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου κατήγγειλε την Ενωση Συντακτών

«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει στους εργαζόμενους του κλάδου σε όλη την εργατική τάξη την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ

Κι αυτό γιατί ενώ η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει απεργία στον κλάδο, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διασφάλισή της. Μέλη της παρέδωσαν ύλη προετοιμάζοντας την έκδοση των εφημερίδων, κάνοντας ουσιαστικά ανοιχτή απεργοσπασία.

Τι απεργία είναι αυτή; Όταν η ύλη είναι στα τυπογραφεία έτοιμη να τυπωθεί; Ποιος ετοίμασε αυτή την ύλη; Η ΕΣΗΕΑ λέει μεγάλες κουβέντες και οι εφημερίδες λειτουργούν κανονικά. Τα μέλη τους κάνουν ανοιχτή απεργοσπασία προετοιμάζοντας την έκδοση των εφημερίδων.

Μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στους εργαζόμενους στην εκτύπωση και την προεκτύπωση,..
ζητούν αυτοί να σηκώσουν το βάρος της απεργίας. Διαβάλουν και συκοφαντούν τα ταξικά εργατικά σωματεία.

Πρόκειται για απαράδεκτη στάση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ που αποκαλύπτει την υποκρισία της και το ρόλο που παίζει. Αντί να κάνουν περιφρούρηση στο χώρο τους προστατεύοντας τα μέλη τους, αφήνουν να εξελιχθεί η διαδικασία έκδοσης των εφημερίδων, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουν και θέλουν να καθοδηγήσουν τα εργατικά σωματεία. Έχουν σταθερό μέτωπο ενάντια στις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου και τα σωματεία να καταδικάσουν την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ με τις χιλιάδες απολύσεις.

Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας κλιμακώνοντας τον αγώνα με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και με την παρουσία μας στο ραδιομέγαρο.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου»

 
website counter
friend finderplentyoffish.com