Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο τη στήριξη του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου υπογράφηκε, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει για πρώτη φορά η ΕΤΕπ, προκειμένου να ενισχυθεί ο διεθνής προσανατολισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση των συναλλαγών τους στο εξωτερικό, καθώς οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer.
Εγγυήσεις
H Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχει εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε τρεις διεθνείς τράπεζες τη Citibank, την HSBC και την Commerzbank υπέρ τριών ελληνικών τραπεζών την Εθνική, την Πειραιώς και τη Eurobank για την παροχή ενέγγυων πιστώσεων και άλλων χρηματοδοτικών προϊόντων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση, με τελικό στόχο να κινητοποιήσουν όγκο συναλλαγών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο πρωθυπουργός
Στην ομιλία του, που έγινε στη σκιά των γεγονότων στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις για εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το ταχύτερο δυνατόν και δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ αποσκοπεί στο γεφύρωμα του νεκρού χρόνου μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρευστότητας στην αγορά, με το πρώτο μεγάλο βήμα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τελειώνει σύντομα, να έχει ήδη γίνει. «Εχουμε πρόβλημα ρευστότητας και το αντιμετωπίζουμε με εργαλεία στοχευμένης ρευστότητας» είπε, τονίζοντας οτι ο μηχανισμός που σχεδιάστηκε σε συνεργασία της ΕΤΕπ με την ελληνική κυβέρνηση δίνει άμεσα ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις.
«Παρέχει στήριξη στις εξαγωγές γιατί αυτές θα κρίνουν και την επιτυχία της χώρας τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 ως σήμερα η ΕΤΕπ έχει εκταμιεύσει 1,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Προγράμματα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, στην επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και μίλησε αναλυτικά για δύο ακόμα στόχους: Tη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με εξορθολογισμό της διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών κ.λπ. Ο δεύτερος στόχος αφορά στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προιόντων και υπηρεσιών.
«Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας. Η μάχη αυτή είναι μάχη για την Ελλάδα και η νίκη είναι για όλους τους Ελληνες» κατέληξε. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η στήριξη που θα δώσει το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ φέτος, να είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι και να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ. Τόνισε πως προέχει η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και προειδοποίησε πως, ενώ υπάρχει βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ακόμη και εάν αρχίσει η ανάκαμψη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για λίγο ακόμα.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ
Όπως είπε, στις συζητήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ, o οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, «ανακαλύψαμε, πως η Ελλάδα σήμερα διαθέτει μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια» ενώ όπως είπε ο κ. Χόγιερ πριν από ενάμιση χρόνο «έψαχνε να βρει σχέδια να χρηματοδοτήσει». Η πορεία των έργων κινείται ικανοποιητικά με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας όμως ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΤΕπ πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά και άμεσα, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που οι συνθήκες είναι ακόμη δύσκολες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Θυμίζω ότι για 11 μήνες δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ, εξαιτίας των γνωστών αναφορών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τον Δεκέμβριο όμως η ΕΤΕπ αποκατέστησε τη ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας» είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μέσα σε έξι μήνες οι εκταμιεύσεις έφθασαν στο 1,5 δισ. ευρώ.
Κ. Χατζηδάκης
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης την παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, τονίζοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της τράπεζας που αφορούν σε έργα υποδομής και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ακόμα μίλησε για την αποφασιστική συμβολή της ΕΤΕπ, με δάνεια μέχρι 650 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων. «Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την τελική συμφωνία, που θα υπογραφεί επισήμως σε σύντομο χρονικό διάστημα, σηματοδοτώντας γενικότερα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Σχέδιο για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Ο κ. Χόγιερ, στη κλειστή συνάντηση που είχε με τους δύο υπουργούς, φέρεται να επαναβεβαίωσε τη στήριξη της τράπεζας στα ελληνικά προγράμματα και να συζήτησε τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι κρίσιμοι μήνες για τη δημιουργία του ΕΕΤ, το οποίο στηρίζει η γερμανική πλευρά.
Η χρηματοδότηση του νέου ταμείου θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στο Δημόσιο που θα αποτελεί των εγγυητή μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Δεύτερον, στους θεσμούς όπως η ΕΤΕπ, η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών κ.λπ.
Τρίτον, σε ιδιώτες, όπως τα ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds).
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα προγράμματα που στηρίζει η ΕΤΕπ, όπως η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων και η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε την ΕΤΕπ και για τα μελλοντικά προγράμματα που θα «τρέξουν» και θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΤΕπ στα οποία περιλαμβάνονται η επέκταση του Μετρό (γραμμή «U» και γραμμή Περιστέρι - Ίλιον), οι συμβάσεις παραχώρησης για τη δημιουργία 10 σύγχρονων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η κατασκευή του νέου, διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, σιδηροδρομικά έργα και το πρόγραμμα Fiber-to-the-Home, στον τομέα των επικοινωνιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα 25 αστικά κέντρα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.