Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ Απόφαση ΣτΕ: ΕΡΤ Α.Ε. τέλος - εκπομπή προγράμματος άμεσα

Το γόρδιο δεσμό για το μεγάλο πρόβλημα με την δημόσια ραδιοτηλεόραση έδωσε χθες βράδυ το Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας «όχι» στο «μαύρο» της τηλεοπτικής οθόνης και διατάσσοντας την άμεση ενεργοποίηση των συχνοτήτων, τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την επαναλειτουργία των διαδικτυακών ιστότοπων της ΕΡΤ ΑΕ.




Ωστόσο, το ΣτΕ με την προσωρινή δικαστική διαταγή του «πετά το μπαλάκι» στην κυβέρνηση για το πως θα συνεχίσει τις μεταδόσεις μέσα από ένα νέο διοικητικό σχήμα δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ετσι, αφήνουν ανοικτό στους συναρμόδιους υπουργούς και το νέο διαχειριστή που θα οριστεί άμεσα, να κρίνουν το πως θα λειτουργήσει στο μεταβατικό αυτό στάδιο η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με πόσους εργαζόμενους, μέχρις ότου οδηγηθούμε στην ψήφιση νόμου για τη σύσταση και λειτουργία ενός νέου φορέα.

Από σήμερα το πρωί το σήμα πρέπει να επιστρέψει στα κανάλια, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο και οι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένοι για το τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση μαζί με το νέο οργανωτικό σχήμα (που μπορεί να είναι π.χ. ένας διαχειριστής ή μια 3μελής επιτροπή κ.λπ) θα αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσει στο μεταβατικό στάδιο η ΕΡΤ, έχοντας μόνο ένα μέρος του ή και να προσλάβουν άλλους νέους στη θέση τους.

Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ που εξέδωσε ο πρόεδρος Κ. Μενουδάκος έκανε δεκτή εν μέρει την αιτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ λαμβάνοντας υπόψη ότι με το «κλείσιμο» του σήματος και των συχνοτήτων και το «μαύρισμα» της οθόνης «δεν επιτελείται πλέον η συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην cυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.

Η δικαστική διαταγή αποδέχεται την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αλλά δεν «παγώνει» το σκέλος της επίμαχης υπουργικής απόφασης που κατήργησε την ΕΡΤ, η οποία πλέον θεωρείται ότι έχει διαλυθεί όπως το Δ.Σ. Της. Ωστόσο, το ΣτΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον η κυβέρνηση το επιθυμεί να διατηρηθεί το ίδιο λογότυπο και να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό (το ποσοστό θα καθορίσει το νέο διοικητικό σχήμα) και η υπάρχουσα δυναμική.

Η προσωρινή διαταγή επιβάλλει την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης κατά το μέρος που προέβλεψε α. Ότι διακόπτεται η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία ιστότοπων της ΕΡΤ ΑΕ. Και β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. Παραμένουν ανενεργές.

Σε άτυπη ενημέρωση του κ. Μενουδάκου τονίστηκε ότι η ΕΡΤ καταργείται, επομένως δεν υπάρχουν και οι θέσεις εργασίας, δηλαδή απολύονται οι εργαζόμενοι, αφού φυσικά περάσει το μεταβατικό στάδιο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com