Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Spiegel: Πιο σπάταλη από την ΕΡΤ η γερμανική ραδιοτηλεόραση

Το μύθο της «σπάταλης» ΕΡΤ έρχεται να καταρρίψει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο σε άρθρο του σχετικά με το λουκέτο στην ελληνική ραδιοτηλεόραση, αποκαλύπτει ότι τα αντίστοιχα γερμανικά δημόσια δίκτυα είναι περισσότερο δαπανηρά.





«Η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της κρατικής ραδιοφωνίας, με την πρόθεση να ανοίξει ένας νέος φορέας που υποτίθεται θα έχει δώσει τέλος στη δήθεν σπατάλη. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο το γερμανικό σύστημα. Δεν είναι ομως μία καλή ιδέα», ανέφερε στην εισαγωγή του το άρθρο.

Γι αυτό και το άρθρο του Φλόριαν Ντίκμαν για το λουκέτο στην ΕΡΤ φέρει τον τίτλο «Γιατί δεν κάνουν για πρότυπα το ARD και το ZDF».

Η κίνηση αυτή ήταν τόσο δραστική, όσο και περίεργη: Με λίγες μόνο ώρες συνεδρίασης των αρχηγών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την τρίτη ότι θα κλείσει τη κρατική ραδιοτηλεόραση. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και περισσότεροι από 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαυσαν να λειτουργούν. Περισσότεροι από 2600 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο αρθρογράφος αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ με 1200 άτομα προσωπικό και μειωμένο τον προϋπολογισμό σχεδόν στο ένα τρίτο.

«Ως πρότυπο για τη νέα αυτή ραδιοφωνία η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τα σύγχρονα συστήματα δημόσιας ραδιοφωνίας της Γερμανίας. Δεδομένης λοιπόν της σύγκρισης αυτής: πόσο ακριβά κοστίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα και τη Γερμανία και τί προσφέρουν στους πολίτες;», διερωτάται ο αρθρογράφος και προχωρά στη σύγκριση των δύο δημοσίων φορέων.

«Συγκρίνοντας σε μία πρώτη φάση το συνολικό κόστος των δύο φορέων, το αποτέλεσμα για τη Γερμανία δεν είναι και πολύ κολακευτικό: ο προϋπολογισμός για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, καθώς και το δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό για φέτος θα ανέλθει στα 8,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει 109 ευρώ ανά πολίτη. Στην Ελλάδα αντιστοίχως η κατά κεφαλήν επιβάρυνση από την ΕΡΤ ανέρχεται μόλις στα 26 ευρώ.Επίσης, αν κανείς υπολογίσει και το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης κοστίζουν το διπλάσιο αναλογικά με τα ελληνικά», σημειώνει ο Ντίκμαν.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος, κάνει σύγκριση με τη ραδιοφωνία της Βαυαρίας, η οποία όπως επισημαίνει περιλαμβάνει 12,4 εκατ. κατοίκους, ενώ η Ελλάδα έχει 11,4 εκατομμύρια. Ωστόσο, φέτος θα κοστίσει 1.045.000 ευρώ, τρεισήμισι φορές τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Επίσης, το προσωπικό της ΕΡΤ φαίνεται πολύ λιγότερο: στη Βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 συνεργάτες, δηλαδή ένα σύνολο περίπου 5.000 εργαζομένων έναντι 2.600 της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, συνεχίζει το άρθρο.

«Ακόμη πιο συντριπτικά είναι τα στοιχεία σύγκρισης της ΕΡΤ με τις μικρότερες περιφερειακές μονάδες του ARD. Η ραδιοφωνία του Ζάαρ (Saarländische Rundfunk) παράγει πρόγραμμα για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, πολύ λιγότερους από το 10% των 11,3 εκατομμυρίων Ελλήνων στους οποίους απευθύνεται η ΕΡΤ. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 111,3 ευρώ και αναλογεί σχεδόν στο 40% του προϋπολογισμού της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Απασχολεί δε περίπου 559 υπαλλήλους και περίπου 150 εξωτερικούς συνεργάτηες, δυόμισι δηλαδή φορές περισσότερους από την ΕΡΤ συγκριτικά με τους πληθυσμούς του Ζάαρλαντ και της Ελλάδας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, το ZDF -το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως πρότυπο ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος- σε κόστος είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την ΕΡΤ. Τα κατα κεφαλή κόστη ανέρχονται στα 26 ευρώ για την ΕΡΤ και στα 25 για το ZDF, το οποίο όμως απασχολεί περίπου 8.000 άτομα συνολικά και δεν διαθέτει ραδιοφωνία, παρά μόνον τηλεόραση.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι από πλευράς τηλεθέασης η ΕΡΤ όντως βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα δύο γερμανικά, καθώς συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 6%. Και τα ιδιωτικά κυριαρχούν σαφώς στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, στη Γερμανία το ZDF και το ARD βρίσκκονται στην πρώτη τριάδα καναλιών ως προς τον αριθμό των τηλεθεατών, ενώ και οι ραδιοφωνικοί τους σταθμοί περιλαμβάνονται στους υψηλής ακροαματικότητας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com