«Ανοίγει ο δρόμος» για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ύστερα από χθεσινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις ρυθμίσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που πρόσφατα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Την ίδια στιγμή, για... θερμό Σεπτέμβρη προειδοποιεί η ΟΛΜΕ, απειλώντας με κινητοποιήσεις κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Η ομοσπονδία αντιδρά στο σχέδιο «κινητικότητας» και στην αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών, κατά δύο ώρες.
Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αυθαίρετους σχεδιασμούς» του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την κατανομή του δυναμικού των εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κατασκευάσει, «με αυθαίρετους σχεδιασμούς επί χάρτου, τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το διδακτικό ωράριο, αλλά και αυτές που ετοιμάζονται με το ΠΔ, για να μεταθέτει υποχρεωτικά τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα».
Σύμφωνα πάντως με το ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας καθόρισε με νόμιμο τρόπο τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των καθηγητών ως υπεράριθμων, όπως και τη διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας.
Στη σχετική γνωμοδότηση (151/13) επισημαίνεται ότι κατά τη νεότερη νομοθεσία (Ν. 4093/12) οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, την υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, την προστασία των τέκνων, την ανάγκη συγκατοίκησης των συζύγων, τη συνυπηρέτηση.
Το Ε΄ τμήμα ΣτΕ (πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής, Δ. Βασιλειάδης) έκρινε νόμιμες τις «διορθώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή το υπουργείο, εξαιρώντας ουσιαστικά από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους παλαιότερους, όσους δηλαδή έχουν προϋπηρεσία πάνω από δώδεκα χρόνια. Έτσι ως υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στο σύστημα υποχρεωτικών μεταθέσεων, θεωρούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή προϋπηρεσία και δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 60% (αντί του 75% που είχε οριστεί αρχικά) του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε σχολικές μονάδες.
Στο μεταξύ συνταγματικά και νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που προβλέπουν αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ίδρυση τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο πλαίσιο εφαρμογής του «Σχεδίου Αθηνά».
Χθες το ΣτΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επεξεργασίας όλων των σχεδίων ΠΔ και απομένει στην κυβέρνηση να κάνει «αγώνα δρόμου» για την έγκαιρη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενόψει της έκδοσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και της επιλογής των υποψηφίων των σχολών όπου θα προτιμούσαν να σπουδάσουν.