Μετ' εμποδίων, κυρίως εξαιτίας ΕΟΠΥΥ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξελίσσεται η διοχέτευση κονδυλίων στην πραγματική οικονομία, από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ δημιουργείται σταδιακά νέα “γενιά” ληξιπρόθεσμων χρεών από το Δημόσιο σε ιδιώτες.
Την ίδια ώρα στο πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 462 εκατ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 915 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Πάντως το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και είναι μειωμένο κατά 59% σε σχέση με πέρσι.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου “έπεσαν”στην πραγματική οικονομία 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο έχει ολοκληρώσει έγκριση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι 1,3 δισ. παρέμειναν απλήρωτα εξαιτίας της αδυναμίας ορισμένων φορέων να εξοφλήσουν τελικούς δικαιούχους. Από τα 2,9 δισ. τα 700 εκατ. ευρώ εξοφλήθηκαν το Μάιο. Την ίδια ώρα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους είχαν φθάσει στην πραγματική οικονομία 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων) δεν μειώθηκε ισόποσα αλλά κατά περίπου 1,3 δισ., γεγονός που “δείχνει” τη δημιουργία και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων ώστε να εναρμονιστούν ακόμη περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις και τις τελικές πληρωμές δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τόνισε πως πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας στόχος πρέπει να είναι και η αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων.
Τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 7,26 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, καταγράφηκε δηλαδή μείωση 11%. Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 278 εκατ, από 724 εκατ. ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας πτώση 62%. Έτσι, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 7,564 δισ. από περίπου 8,8 δισ. στα τέλη του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαίου έχει εγκρίνει αιτήματα πληρωμών προς τους φορείς 4,2 δισ. Έτσι, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, αιτήματα ύψους 1,1 δισ.
Στο “μέτωπο” των πληρωμών προς την πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαίου ανήλθαν σε 2,9 δισ. Στο διάστημα αυτό έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ενώ οι χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 1,68 δισ. στο τέλος Μαίου, οι πληρωμές ήταν 885 εκατ. ευρώ αλλά και στους ΟΤΑ καθώς οι πληρωμές ήταν 195,9 εκατ. ευρώ για εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις 494 εκατ.