Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Δραματικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Μετά από το τελεσίγραφο των δανειστών προς τη χώρα, ότι «αυτό είναι το τελικό σχέδιο και τα περιθώρια αλλαγών είναι ελάχιστα» ή στην αγγλική διάλεκτο «take it or leave it», η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρά περιθώρια ελιγμών και αυτό το γνωρίζουν άριστα στο Μέγαρο Μαξίμου, έστω και αν δηλώνουν ότι «το κείμενο το δανειστών δεν μπορεί να υιοθετηθεί».





Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πιεστικά και είναι θέμα λίγων ημερών ώστε να επέλθει η συμφωνία (προφανώς δυσμενής και όχι αμοιβαία επωφελής) ή να οριστικοποιηθεί η ρήξη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Σπασμωδική χαρακτηρίζεται και η χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει από το ΔΝΤ την «ομαδοποίηση» καταβολής των δόσεων προς το Ταμείο. Να σημειωθεί ότι η πρώτη ήταν να πληρωθεί σήμερα, κάτι που δεν θα συμβεί. Μπορεί το ΔΝΤ να αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα, ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πλήττεται περαιτέρω το ήδη ασθενικό κύρος της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ίσως το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η χώρα είχε τα χρήματα να πληρώσει τη σημερινή δόση, και επέλεξε να μη το πράξει, θεωρώντας ότι αφενός κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές, προκειμένου να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και παράλληλα θα λειτουργούσε κατευναστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται. Οι δραματικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει τους δανειστές να συζητούν και νέα παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Reurers. Στην κυβέρνηση από το βράδυ της Τετάρτης έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Αλλεπάλληλες συσκέψεις, αντικρουόμενες δηλώσεις και μερικό μούδιασμα, είναι μερικά μόνο από την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις για τις εξοργιστικές απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που στα ψιλά γράμματα ανατρέπουν όλο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιλογές
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Και οι δύο πλευρές «άνοιξαν» τα χαρτιά και είναι πολύ δύσκολο κάποια εκ των δύο να κάνει... πολύ πίσω. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, μόνο σε δύο σημεία και όχι στο σύνολο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εστιάσει την αντίθεσή του στο τελεσίγραφο των δανειστών, μόνο σε λίγα σημεία. Το ένα είναι το θέμα των συντάξεων και το άλλο ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και κυρίως της ΔΕΗ και το τρίτο να αποφευχθεί δέσμευση της κυβέρνησης να ισχύει και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ.

Οι δανειστές
Οι δανειστές δεν φαίνεται να ασπάζονται τον προβληματισμό και το «πάγωμα» της Αθήνας και επιμένουν σε επώδυνα μέτρα προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η Γερμανία καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης». Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σχετικά με τη συμφωνία μεταρρυθμίσεων έναντι ρευστότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και μάλλον με ειρωνικό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε που αναφερόμενος στο αίτημα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «στην περίπτωση πιο φτωχών χωρών, όπως το Νεπάλ, θα μπορούσε να είναι πιθανή μια απομείωση του χρέους τους, ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα, χάρη στο αίσθημα αλληλεγγύης των άλλων χωρών-μελών, πληρώνει πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία». Και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ που αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται και τόσο κοντά.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

Pαγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ξεκίνησε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Aλ. Tσίπρα, την Aγκ. Mέρκελ και τον Φρ. Oλάντ. Eίναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που πραγματοποιείται ανάλογη επικοινωνία. Oι Eυρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει δανειστές και Aθήνα, ειδικά ύστερα από τις αρνητικές εξελίξεις που διαδραματίστηκαν μετά τη συνάντηση Tσίπρα - Γιούνκερ, αλλά και την αναβολή πληρωμής της δόσης προς το ΔNT.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com